DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Imparateasa Sisi si lumea ei

sissi

sisi5
www.wien.info

sisi8

Cum, mai mult decat orice, povestea de iubire intre Sisi si Franz Josef a ramas vie, urmele trecerii si existentei acestui cuplu imperial prin apartamentele din palatul din Viena  fac din acest loc un loc de pelerinaj. E foarte adevarat ca nu vom sti niciodata adevaratele lor trairi, momentele de tristete, de bucurie, dar macar putem sa ne purtam pasii prin aceste incaperi in numar de 19, unde imparatul isi exercita atributiile, unde au avut loc splendide mese festive de familie si a locuit cu sotia sa iubita, Sisi. Cum era de asteptat toate camerele au fost decorate bogat, cu exceptia dormitorului imparatului. (Spartan ca decor, un stil de viata preferat, imparatul a dormit pe un pat de fier de o persoana pana la moartea sa.)

Mergand pe urmele unei iubiri, pe care mai mult mi-o inchipuiam decat o stiam, am intrat in lumea de argint, aur, portelan si tacamuri utilizate de catre familia imperiala numita „Camera de argint”. Dupa caderea monarhiei habsburgice, averea casei imperiale a fost comasata si expusa pentru public in 1923. Una dintre cele mai importante piese este serviciul de Habsburg format din 60 de farfurii cunoscute sub numele de “farfurii cu ruine”. Fiecare farfurie a fost pictata individual cu scene diferitelor cetati si castele, care au apartinut dinastiei de Habsburg. Acest serviciu in afara valorii in bani, are o valoare simbolica inestimabila, parca iti aminteste despre desartaciunea acumularilor materiale.

Favoritul meu a fost serviciul pentru desert Minton. Fabricat in Londra, a fost cumparat de regina Victoria, iar pentru aspectul vizual pe care il creaza cele 116 piese uimitoare ale acestui serviciu au castigat cel mai mare premiu pentru estetica. Serviciul nu a fost folosit niciodata, fiindca era prea fragil pentru scopul caruia trebuia sa serveasca. Camera de argint duce la muzeul Sisi si la apartamentele imperiale. Muzeul exploreaza personalitatea si viata acesteia. Casatorita cu imparatul Austro-Ungariei la 16 ani, imparateasa Elisabeta, cunoscuta cu afectiune sub numele Sisi, s-a luptat cu viata sobra de la curte si a dus o viata din ce in ce mai retrasa, odata cu anii care treceau si peste ea. Poate asta explica de ce in mod surprinzator pentru o imparateasa, Elisabeta credea in republica, considerand-o mai buna decat imperiul. Aproape de personalitatea Elisabetei este camera de toaleta si scrima, locul unde isi petrecea cea mai mare parte a timpului. Imparateasa acorda 2-3 ore zilnic ingrijirii parului sau minunat si coafarii,  si tot in aceasta camera aveau loc si lectiile de scrima (care aveau drept unic scop mentinerea siluetei).Muzeul prezinta doua rochii incredibil de frumoase, bijuterii, portrete si plasa cu diamante  in forma de stea, bijuterie pe care o purta in parul  lung pana la glezna. O femeie inalta, la 1.82 de cm, Sisi cantarea doar 45 kg. Obsesiva cu silueta si aspectul ei, Sisi era cel mai riguros critic al ei insasi. Cu toti anii ei tulburi, Sisi a fost totusi o adevarata supravietuitoare, vorbea mai multe limbi straine, s-a implicat in politica, fiind un excelent negociator si a calatorit mult. Nu se temea de moarte, si poate ca privea moartea, intr-o anumita masura ca un moment necesar pentru a elibera sufletului sau tulburat.

La varsta de 61 de ani, Sisi a fost injunghiata mortal de catre un anarhist, in timp ce era la cumparaturi pentru nepotii ei. Imparatul a fost devastat de veste, pentru ca  a iubit-o foarte mult pe parcursul intregii lor casatorii, desi a fost si martorul nefericirii ei, mai ales in relatia cu mama soacra si rigorile impuse de eticheta curtii. Parasind apartamentele imperiale, mi-am adus aminte ca citisem undeva ca opera ei literara preferata a fost “Visul unei nopti de vara” de Shakespeare, ea imaginandu-se ca fiind Titania, regina zanelor, nesuportand niciodata numele de Sisi…….si totusi asa a ramas in istorie. Se pare ca istoria, ca si viata are si partea ei de ironie.

M- am oprit in Hofburg Cafe, delectandu-ma cu niste prajituri delicioase, atmosfera este superba si cafeaua rezonabila (chiar daca pretul a fost destul de piperat).

Sursa Arhiva Personala; www.wien.info.

sisi10
www.wien.info
19470_03
www.wien.info

sisisisi1sisi3

sisi4
www.wien.info
sisi6
www.wien.info

sisi2

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.