DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Idei: Satul funky din jurul unui hambar

 

Ea – psiholog, el – art creative intr-o agentie de publicitate din capitala Poloniei. Tineri, cu o viata cat se poate de urbana, iubitori de vacante la Marea Mediterana si scafandri amatori. Oraseni pana in varful unghiilor. Din cand in cand, isi petreceau week-endurile la parinti. Acum 15 ani, intr-o astfel de vizita la parinti, au pus ochii pe un teren din zona. Mare, neingrijit, adapost pentru cateva bordeie darapanate. Nici acum nu isi explica exact ce anume i-a determinat sa-l cumpere. Cert este ca au facut-o cu gandul ca viata la tara este bucolica si nu foarte greu de dus. S-au gandit initial la o casa de vacanta. Realitatea le-a predat insa cateva lectii usturatoare. In primul rand, debarasarea terenului a fost un cosmar. Au gasit acolo sute de anvelope vechi, ba chiar si o jumatate de taxi. Au curatat iazul de pe proprietate si dupa ce au scapat de toate vechiturile au semanat iarba peste tot. Si s-au gandit sa-si recupereze cumva banii. Cum pe teren se afla un hambar, deteriorat dar in picioare, si-au zis sa faca acolo o crescatorie de struti. Din 50 de pasari au supravietuit doar 5, iar Cristina si Artur au fost nevoiti sa accepte ca viata la tara nu e chiar atat de simpla si ca ai nevoie de o multime de cunostinte, de rabdare si de pricepere pentru o crescatorie de struti, de gaini sau de orice altceva. Si-au invatat prima lectie: o ferma nu rezista daca te ocupi de ea doar in week-end.

Asa ca au schimbat tactica. Si-au zis ca e cazul sa se ocupe de lucruri la care se pricep mai bine. Prin urmare, profitand de lacul din apropiere, Artur a deschis o scoala de scufundari. Elevii erau cazati in corturi militare nemtesti, iar baia era in fosta ferma de struti, adica in hambar. Doar ca nici de data asta nu a mers. Foarte putini viitori scafandri au dorit sa traiasca in niste conditii improvizate. Asta a fost a doua infrangere, insa cei doi nu au cedat. Satui de facut si desfacut bagaje pentru naveta Varsovia – Warmia Mazury, Cristina si Artur s-au mutat la tara, hotarati sa faca turism rural autentic. Au luat-o de la zero, muncind cate 12 ore pe zi. El si-a descoperit reale aptitudini de tamplar asa ca a reparat si amenajat hambarul care a devenit caminul lor, dar si o mica pensiune. In bucatarie a facut un cuptor traditional de paine, iar  livingul care ocupa tot mijlocul casei are inclusiv un spatiu pentru home cinema. Pietele de vechituri si licitatiile online au fost principalele surse de procurare a mobilierului. Artur n-a vrut sa renunte la corturi numai ca le-a adaptat secolului 21. Acum camerele sunt in stil cort, doar ca au podele de lemn, incalzire, paturi confortabile, terase si bai. Dupa ce primele 5 camere au fost gata, oaspetii au inceput sa le bata la usa.

Mai aveau, totusi, o problema. Desi amandoi se pricep la gatit, n-aveau suficienta experienta sa aprecieze de cata mancare au nevoie 20 de oameni sau chiar mai multi, cati se intampla sa le treaca pragul. Asa ca mereu erau nevoiti sa faca drumuri pana la magazinul din satul alaturat ca sa poata prepara mancarurile traditionale.  Aici i-a ajutat un prieten, bucatar scolit in Anglia, care a adus la Glendoria – caci asa se cheama frumosul han funky, improvizatia si meniurile fusion. Practic din orice, prietenul bucatar e in stare sa gateasca un meniu foarte fin, iar de clienti nu duc lipsa. Sunt atrasi si de bucataria deosebita – de exemplu de sfecla cu mascarpone, miere si nuci sau de foie gras din ficat de pui, dar si de prospetimea locului, de starea de bine pe care o imprima, de imprejurimile frumoase.  Casa Glendoria are deja o traditie: masa de joi. In fiecare joi seara toti prietenii, familia si clientii se aduna in diningul din hambar. In semineu trosnesc placut  lemnele, in sfesnice ard lumanarile, in pahare se toarna vinuri fine, iar fetele de masa albe asteapta platourile cu bunatati. ” Putem sarbatori. Nu mai este nicio graba, acum  avem timp sa ne bucuram de viata”, spune fericita Cristina.

Este povestea unor oameni care, dupa ce si-au invatat lectiile, au reusit sa-si transforme viata intr-o vacanta. Si au demonstrat ca e bine sa nu te lasi infrant nici dupa prima incercare nereusita, nici dupa a doua, nici dupa a noua.

Las pozele sa va inspire si sa va dea optimism si ganduri bune asa cum mi-au dat si mie.

h1h2h3h4h5h6h8h7h9h10h11h12h13h14

foto: Rafal Lipski pentru Weranda Country

site pensiune: www.glendoria.pl

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.