DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Hallstatt, cel mai frumos sat din Austria

Pentru un fotograf pasionat, Hallstatt e raiul pe pamant. Asezata intr-o locatie exceptionala, in mijlocul muntilor si in jurul unui lac, localitatea austriaca ofera imagini spectaculoase indiferent de anotimp. Este greu de ales sezonul perfect de vizita, cel mai bun moment poate fi, de fapt, oricand. Hallstatt este inclus mai mereu in topurile internationale realizate de site-uri, publicatii sau agentii prestigioase de turism: ba in topul celor mai idilice locatii din lume, ba in al celor mai romantice, ba in topul destinatiilor care-ti taie respiratia.

hallstatt 4

Regiunea in care este situat Hallstatt se numeste Dachstein Salzkammergut si mai cuprinde inca trei localitati fermecatoare: Bad Goisern, Gosau si Obertraun. O mare parte a acestei zone a fost declarata recent monument UNESCO. Satul Hallstatt s-a dezvoltat in jurul unei mine de sare, despre care se spune ca ar fi cea mai veche din lume. Locuitorii sai au devenit instariti din negotul cu sare si, ulterior, din turism. Fascinati de frumusetea acestui sat, chinezii i-au facut deja o copie, dar, desigur, originalul e mult deasupra.

Ce puteti face in Hallstatt? In primul rand, va bucurati ochii, sufletul si plamanii. Admirati. Apoi, daca e iarna, mergeti la ski. Daca e primavara, vara, toamna, faceti excursii pe traseele foarte bine semnalizate sau admirati crestele ghetarului Dachstein dintr-o barca, de pe lac. Faceti cumparaturi traditionale in piata veche sau participati la una dintre sarbatorile locale unde va veti delecta cu snitele, salata de cartofi, strudel, carnati. La asemenea ocazii, localnicii poarta costume populare si niste bonete aurii care va vor amuza.

Cum ajungeti in Hallstatt? Foarte simplu, din Salzburg si Viena. Din Salzburg, luati autobuzul situat in fata garii, care merge la Bad Ischl, o statiune minunata, resedinta de vara a imparatilor Austriei.  Merita sa va opriti macar o ora pentru o cafea. Din Bad Ischl, luati trenul care va lasa in gara din Hallstatt, gara care nu e tocmai in sat, ci de partea cealalta a lacului. Asa ca va trebui sa treceti lacul cu feribotul Stefanie, iar aceasta va fi, cu siguranta, cea mai frumoasa parte a excursiei pentru ca peisajele pe care le veti vedea sunt tulburatoare.

Din Viena, luati trenul din gara Westbahnhof inspre Linz-Salzburg, apoi schimbati in Attnang – Puchheim spre Hallstatt Station. De acolo, va imbarcati in feribot. Sau luati trenul din gara centrala (Wien-Hauptbahnhof)  spre Leoben – Stainach Irdning –Hallstatt Station – Hallstatt Markt. Este un traseu ceva mai lung decat primul, va trebui sa schimbati trenul de doua ori, dar veti avea parte de peisaje pe care nu le veti uita.

Piateta centrala din Hallstatt
Piateta centrala din Hallstatt

hallstatt2hallstatt3hallstatt5hallstatt6hallstatt7hallstatt8hallstatt9

sursa foto: aici

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.