DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Gradinile verticale dau viata si celui mai mic spatiu

Gradinile verticale sunt rezultatul luptei omului modern cu spatiile mici si reprezinta, cred,  triumful dorului de verde.

Pentru ca traim la bloc, cei mai multi dintre noi, pentru ca, daca avem totusi o casa in oras, curtea e, adesea, meschina, pentru ca tanjim dupa verde nu doar in weekend-uri, ci mereu, pentru ca plantele ne fac bine, incercam sa gasim solutii sa nu renuntam la joburile din oras si sa ne bucuram si de un spatiu relaxant la noi acasa.  Gradinile verticale sunt foarte iubite in strainatate, le vedem cocotate pe cladirile de birouri in marile metropole, in balcoanele mici ale cladirilor de locuit, pe terasele de la ultimul etaj si, mai nou, chiar in interior. Pentru ca ele pot fi adaptate si intre 4 pereti daca gasim plantele potrivite. Au aparut si la noi destule firme care se ocupa cu asa ceva si din cate am vazut preturile nu sunt exorbitante. Pe www.gradiniverticale.ro,  am gasit niste cuburi impermeabile numai bune de agatat pe oriunde aveti loc, la niste preturi convenabile, intre 28 si 48 de lei in functie de dimensiuni.

Pentru cei care se pricep la bricolaj, posibilitatile sunt nelimitate. Am vazut gradini verticale realizate din sertare vechi, am scris deja despre gradinile facute din paleti. Iata cateva exemple:

www.paradisexpress.blogspot.com
www.paradisexpress.blogspot.com

vertical

www.thegardenglove.com Unii cresc chiar si verdeturi pe balcon. Si ce bine arata!
www.thegardenglove.com
Unii cresc chiar si verdeturi pe balcon. Si ce bine arata!

 

www.flickr.com gradina verticala din sertare reciclate
www.flickr.com
gradina verticala din sertare reciclate
Gradina de legume agatata de zidul casei. www.inspiredbycharm.com
Gradina de legume agatata de zidul casei. www.inspiredbycharm.com
www.bhg.com
www.bhg.com

IIn Romania, specialistii de la Centrul de Cercetari Biologice – Gradina Botanica “Vasile Fati” Jibou au inaugurat, anul trecut, un spectaculos sistem de gradini verticale care imbraca efectiv zidurile cladirilor de sus pana jos. Au experimentat mai intai pe cladirile administrative apartinand Gradinii Botanice, iar gradinile au rezistat desi au traversat o vara caniculara. Este un  sistem modular care permite crearea de modele dupa gustul fiecaruia – consta in niste casete de 50 pe 50 centimetri in care se planteaza soiuri de diverse culori si se aranjeaza apoi pe un suport special creat astfel incat sa se realizeze decorul dorit. Cosmin Sicora, directorul centrului, spune ca, pentru un rezultat perfect si o durata lunga de viata a plantelor, specialistii din Jibou au inventat si un sistem special de aspersie, prin picurare, care a trecut cu succes testul secetei. Cum ar fi sa vedem multe dintre cladirile acum gri din Romania aratand asa?

sursa: Centrul de Cercetari Biologice Jibou
sursa: Centrul de Cercetari Biologice Jibou

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.