DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Gradina Valul Albastru din Balcic, sala de bal dintre cer si pamant

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Celebrul Castel”Tenha Juvah” (Cuibul singuratic), resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, este inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est. Designerul francez Janine Jules amenajeaza ceea ce astazi este Gradina Botanica a orasului Balcic si una din cele mai frumoase gradini din lume, din punctul meu de vedere. Gradina ca o cascada de verdeata si culori, care pare sa se rostogoleasca peste stancile albe ale golfului iti taie respiratia. Lumina transforma acest golf cu o mare turcoaz si stanci albe intr-un paradis al formelor si culorilor. Aici lumina este ca in Grecia, iar Marea Neagra are  culoarea turcoaz.Cea mai valoroasa comoara a palatului de la Balcic este Gradina Valul Albastru. Asemenea marilor gradini imperiale din Europa, in gradina Valul Albastru simetria joaca un rol important, aranjandu-se in laterala palatului ca o zona cu straturi de flori dispuse „in oglinda“. Piatra de rau, aranjata pentru a contura aleile, boschetii ornamentali din care se alcatuiesc, prin tundere, ziduri verzi cu pasaje de trecere discrete, fac din acest spatiu un taram de basm.

Atmosfera locului este impregnata de personalitatea Reginei Maria si fiecare colt din parcul de la Balcic are o semnificatie anume. Talentul Reginei Maria de a descoperi frumusetea in locurile si lucrurile de care era inconjurata a facut ca viata ei sa fie extrem de bogata si sa lase aici o mostenire de nepretuit. O artista si  o femeie completa cu trairi autentice, pentru ea fiecare aroma, forma, sunet, culoare sau mireasma aducea inspiratie si o impresie de neuitat. Tufe imense de trandafiri se revarsa ca niste cascade de culori peste aleile pietruite si o paleta de culori si miresme de irisi, trandafiri, iasomie,crini inunda aerul sarat. Regina Maria iubea florile si darurile ei de suflet erau florile pe care le primea de la sotul sau, Ferdinand I, cu care impartasea aceasta pasiune. Dar aceasta pasiune pentru flori o impartasea si cu ginerele ei, Alexander. Se spune ca stateau ore intregi de vorba despre flori si gradinarit. Tot in aceste gradini exista si un crin portocaliu, care are o poveste, una frumoasa si romantica ca delicatetea petalelor sale, dar bine ascunsa intre cele peste 3000 de soiuri de plante care se rasfata aici intre mare si cer.

Numai o plimbare seara, catre apusul soarelui iti poate da dimensiunea reala a acestei gradini. Pentru ca poti trai propria poveste, ascuns in acest colt de rai sau poti da frau liber viselor.Vantul adie, miresmele se intrepatrund, in gradina unde linistea revine. Seara, razlet mai sunt cativa turisti in gradini, iar lumina data de soarele care se pregateste sa apuna transforma gradina intr-un loc magic. Valurile marii, de un turcoaz ireal, sunt fundalul perfect pentru gradina, iar zgomotul lor, calm, sacadat, pare un vals pentru sala balului de trandafiri care se misca gratios alintati de vant. “Imbracati impecabil”, domnii si doamnele trandafiri isi etaleaza petalele colorate si tulpinile zvelte si gratioase, cu frunze verde crud parca asteptand ca si soarele cu ultima geana si luna cu ochii ei mari sa-i observe. Iasomia cu rochia ei delicata, ca o broderie de petale albe fine si frunze verzi isi arunca timid mireasma in bratele vantului, ce pare ca o divineaza si cu fiecare adiere vorbeste de ea. Trandafirul salbatic, rosu ca focul, sta rezemat de arcada gradinii si priveste melancolic la mare. Parca ochii lui ar incerca sa vada dincolo de orizont, acolo unde doar Micul Print ar intelege ce si-ar dori el. Soarele apune incet luand cu el lumina atat de necesara lor, florilor si parca le invita la somn in asternutul de stele al cerului. Si parca in acel loc chiar ai vrea sa stii la ce viseaza florile noaptea, de aia mai intarzii putin, pana vine cineva si te pofteste sa parasesti sala de bal, fiindca tu nu esti decat un pamantean si acolo doar florile sunt invitate. Ajungi pe faleza, mut, tacut si inca mintea ta e acolo in cea mai frumoasa gradina din lume. Apoi zambesti, ai vazut multe gradini, dar cea mai frumoasa gradina din lume e gradina Reginei Maria din Balcic. Te lasi pentru scurt timp consolat de mare si te indepartezi de Cuib, dar sigur pasii tai vor fi mai apasati dimineata cand ai sa te intorci, atras ca un magnet de farmecul acestui loc, inca neconsolat pe deplin de pierderea sentimentului de aseara cand lumea parea o poveste!

??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.