DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Gradina in tonuri de albastru si roz, premiata cu aur

 

Aceasta gradina din New York, numita Lee Hill Farm, a fost medaliata cu aur de Asociatia Profesionistilor in Design Peisagistic. De amenajarea ei s-a ocupat Susan Cohan, iar provocarea a fost una insemnata: pe baza planurilor din 1920, data de nastere a gradinii, -pe atunci doar o parte a unui domeniu urias, vechi de peste o suta de ani – designerul a avut misiunea de a recrea un spatiu cat mai asemanator variantei originale doar ca mult mai usor de intretinut.
In perioada ei de glorie de la inceputul secolului XX, gradina de 7 800 de metri patrati avea o sera proprie si doi gradinari angajati cu norma intreaga. In 2007, cand au preluat-o noii proprietari, se afla intr-o stare deplorabila – aleile erau pline de buruieni, gardurile si statuetele de piatra erau in paragina, iar iazul, piesa de rezistenta, era nefunctional. Toate acestea au fost refacute, a fost adaugat un sistem de irigatii modern, au fost amplasate arcade din fier forjat pentru trandafirii agatatori si au fost redesenate noi alei.
Schema de plantare care data din 1940 a fost studiata cu atentie de Susan Cohan care a decis sa pastreze paleta coloristica: in spatiul amplu predomina nuantele de roz si albastru, punctate, in functie de sezon, de galben si alb. Tufele din buxus si alte cateva plante vesnic verzi pastreaza o atmosfera agreabila si in timpul iernii. In plus, aduc aminte de formalismul gradinilor frantuzesti. De ce gradini frantuzesti? Pentru ca Lee Hill Farm a apartinut in secolul XVIII faimosului general si marchiz Lafayette, care a folosit-o drept resedinta de iarna in timpul razboiului. Despre Lafayette stim ca a fost un prieten apropiat al lui George Washington si Thomas Jefferson si a ramas in istorie sub numele de “erou al celor doua lumi”. A fost o figura cheie a revolutiei franceze din 1789, dar a luptat si in armata americana in timpul razboiului de independenta.
Frumoasa gradina are asadar radacini istorice adanci care se dezvolta foarte bine, iata, si in zilele noastre. Este ingrijita cu metode organice si amenajata in asa fel incat intretinerea ei sa nu reprezinte o corvoada. Trandafiri, irisi, lavanda, flori de camp si mult verde pentru o atmosfera relaxata si eleganta.
Despre Susan Cohan si minunile de care se ocupa, puteti afla mai multe aici si aici.

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.