DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Girona, bijuteria de pe Costa Brava

Gerona2 girona21 Pentru turistii pasionati de arta, de istorie, de cultura, in general, dar si pentru amatorii de plimbari romantice pe malul marii, orasul catalon Girona este o enciclopedie culturala vie. Ofera posibilitatea de a cunoaste tinuturi pline de istorie, de la ruinele arheologice romane, la cetatea medievala si pana la metropola moderna cu o arhitectura inedita. Girona, orasul celor patru rauri, se intinde pe Valea Ter, unde converg raurile Ter, Guells, Galligants si Onyar. E un oras de care multi se indragostesc de la primii pasii si apoi se intorc, chiar si de mai multe ori, si inca gasesc ceva nou de vazut sau un loc nou unde sa manance pe strazile orasului vechi.

Orasul stravechi se afla la doar 83 km sud de Barcelona, 77 km nord de granita cu Franta, 54 km est in zona de coasta de pe Costa Brava, si 35 km vest de la poalele Pirineilor, care sunt usor vizibili din oras. Acestea sunt cateva repere mai mult pentru a intelege diversitatea de relief a zonei.

Orasul vechi se afla pe un deal cu ziduri vechi (Forca Vella),un labirint pietruit cu strazi inguste in panta, flancate de cladiri inalte de piatra gri, locuite inca, dupa cum reiese din plantele de pe balcoanele, care parca se prabusesc sub greutatea diafana, in timp ce alte case, acum muzee, buticuri sau cafenele si baruri tapas animate de la primele ore ale diminetii si pana noaptea tarziu, alcatuiesc cel mai bogat istoric si plin de viata cartier din Girona.

Centrul istoric al Gironei cu stradute inguste, pietruite, ce serpuiesc printre cladirile medievale locuite in vechime de evrei, este asezat pe malul raului Onyar. Bulevardul pietonal La Rambla de la Libertat, Catedrala Gotica, care are cel  mai larg naos gotic construit vreodata (peste 22.98 metri), si care are, de asemenea, o frumoasa gradina umbrita, dar si cartierul Evreiesc „El Call”, cel mai bine conservat cartier evreiesc medieval din Europa (apel Jueu), fac din acest loc o atractie. Asa ca aici vei descoperi o atmosfera catalana tipica si un loc care imbina atmosfera romantica cu cea citatina intr-un mix unic.

O plimbare in jos, pe Carrer dels Ciutadans, care merge in paralel cu Rambla si este flancat de conace vechi, o sa te poarte intr-o calatorie imaginara printre secole si romantismul lor. In final vei ajunge in frumoasa Placa del Vi, unde se afla Casa de la Ciutat (primarie). Traversarea raul Onyar peste pasarela pietonala din fier forjat rosu, proiectata de Gustave Eiffel o sa iti deschida in fata ochilor o imagine unica: fatade pline de culoare, vopsite in rosu, portocaliu, galben si albastru ale cladirilor asezate de-a lungul raului Onyar. Inghesuite una in alta, cladirile par niste copii neastamparati, care din cand in cand se admira in apele limpezi ale raului sa vada cine e mai inalt.

Frumoasa Placa de la Independencia este un loc minunat pentru a lenevi o dupa-amiaza pentru a manca o delicioasa tapas intr-unul din numeroasele sale restaurante si pentru a savura o cafea admirand lumea care trece si grupurile de studenti care se intalnesc aici. Girona este un oras universitar si are o universitate bine cotata in mediile academice. Pulsul orasului este unic si datorita prezentei studentilor, cu veselia sau seriozitatea lor, cu capacitatea lor de a iubi si spiritul de aventura, care ii diferentiaza de ceilalti, fara a-i exclude. Girona este compacta, mica, eleganta si stilata, dar, fiind un oras universitar, este animata de tineri si asta da un aer minunat locului. La numai o ora distanta de Barcelona, orasul reuseste “sa simta distinct catalan”, oferind un mix de sentimente de retinere si eticheta, care-ti aminteste de nordul indepartat, cu sentimente tipic mediteraneene de bucurie. Girona este capitala saruturilor furate. Viata de noapte este una dintre cele mai bine organizate si civilizate din Spania. Girona este, de asemenea, un loc unde poti sta asezat intr-un bar cu vedere spre rau sa asculti muzica buna in timp ce privelistea te acapareaza cu miile de detalii. E greu sa-ti pui ordine in ganduri  cand privirea iti este furata de o pata de culoare, o fereastra sau un apus. Gustul cafelei si o strangere de mana te-ar putea face sa te simti complet.  Am citit recent pe net ca”spatiile dintre degete au fost create pentru a fi completate de catre mana altcuiva”, frumos zis!

Si asa, cu cineva tinandu-te de mana, mergi si viziteaza Baile Arabe din secolul al 12-lea, muzeul orasului si parcul La Devesa ( 40 ha de parc plin de platani, care este locul favorit de  plimbare pentru localnici). Apoi mergi sa privesti apusul de pe una din terasele “la etaj”unde sunt veritabile gradini suspendate cu mese ratacite intre plante in ghiveci si felinare, locuri linistite unde bolta este cerul. Poti sa te gandesti ca a doua zi vei merge la Muzeul Del Cinema (www.museudelcinema.org). Acesta are una dintre cele mai bune colectii de accesorii de film din lume, inclusiv o masa din cafeneaua unde Ingrid Bergman sta in ” Casablanca” si cizmele de piele mototolita a lui James Dean din “Rebel fara cauza”. Orasul si imprejurimile sunt atat de ofertante si dense incat daca as incerca sa scriu despre fiecare as avea nevoie de mult mai mult spatiu asa ca restul te las sa descoperi tu si sa imparti si cu noi!

Gerona10 Rampla de Girone1 Girone9 Girone rampla Girone84 Rampla de Girone Gerona12 Girone88 Gerona1 Gerona Gerona5 Gerona4 Gerona15 Gerona8 Gerona7girona45 Sursa foto: Arhiva Personala si FaceBook(https://www.facebook.com/pages/Girona-Ciudad/171732749576072?fref=ts)

60 edició de Girona Temps de Flors. FOTO: PERE DURAN
60 edició de Girona Temps de Flors. FOTO: PERE DURAN

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.