DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Giola, piscina sirenelor din Insula Thassos

IMG_1562 IMG_1574

Greece Travel Guide
Greece Travel Guide

Frumoasa piscina a sirenelor, Giola, cu apa ei de un verde smarald care contrasteaza puternic cu albastrul marii, este un loc unic pe glob. Cum zeii fac locurile lor inaccesibile muritorilor si aceasta laguna se afla intr-un loc greu accesibil spre imposibil. Dar cum eram pe insula Thassos nu puteam rata acest loc. Dupa un drum cu masina frumos serpuit pe tarmurile stancoase ale insulei, am vazut un indicator minuscul ( pe langa care trecusem insa, de vreo doua ori, fara sa-l vedem) pe care scria Sirens. Am facut stanga, dar cum drumul era extrem de prost, am hotarat sa lasam masina intr-o parcare improvizata si sa pornim pe jos, pentru ca oricum faceam miscare si 2 kilometri nu erau o distanta. Ei, de aici a inceput “aventura”. Acum cand scriu rad, atunci insa surprizele nu pareau asa amuzante. Nu au parut 2 km, ci vreo 5 km, si am inghitit praf cat pentru tot restul vietii. Drumul nu ca era accidentat, era pur si simplu un drum din colb, in panta, care, la 55 de grade C., la soare devenea ca o plimbare printr-un cuptor de pizza bine incins. Pe drum ne-am intalnit cu alti aventurieri, unii radeau, altii erau cam nervosi, dar inaintam inca plini de entuziasm catre Giola. Din fata venea un grup de italieni, unii mai tineri, altii mai in varsta, dar cum deja strabatusem vreo 3,5 km. si aveam senzatia ca am gresit drumul, l-am intrebat pe cel care parea “liderul lor de grup” daca vin de la Giola. Omul a inceput sa rada si mi-a raspuns intr-o engleza amestecata cu italiana ca mai bine am face cale intoarsa, ca nici nu stim ca de abia de aici e o zona infernala de strabatut si ca el nu a fost sanatos la cap sa faca drumul asta. Dar eram pe drum cel bun! Asa ca ignorand prima parte a raspunsului, pentru ca italienii vorbesc mult, am continuat drumul. Dupa nici un kilometru, am vazut in sfarsit marea si Giola…….numai ca era undeva intr-un hau, noi fiind cocotati parca pe un varf de stanca. Niste sageti pictate cu vopsea rosie pe niste bolovani iti indicau pe unde ai putea totusi sa cobori, fara sa te pravalesti ca un sac pana la Giola. Cum, oricum eram albi din cap pana in picioare strabatand drum de colb, iar in fata o prapastie, dar cu sageti, am inceput incet sa coboram. Cele cateva notiuni invatate de la salvamontisti cu ani in urma, atunci m-au ajutat sa-mi pastrez echilibrul si sa stiu unde sa fac urmatorul pas. Insa un ciuline nu a putut fi evitat si mi-a lasat urme adanci pe picior.

In final, suntem la Giola! Cum se pare ca zeii nu sufera de caldura, nu exista niciun loc umbros, ci doar stanca si apa. Locul in sine e magnific! Alb, verde, albastru intr-o combinatie unica! Ceea ce nu se poate vedea in fotografii este adancimea acestei lagune de smarald. Giola este foarte adanca, astfel ca placerea multora este sa sara de pe stanci in apa, fara frica ca s-ar putea rani. Alaturi se intinde marea de un albastru ireal, iar daca stai pe portiunea cea mai ingusta care desparte Giola de mare, traiesti privilegiul zeilor de a alege ce doresti: apa verde smarald limpede si calda, sau apa albastra, mai agitata si mai rece. Dupa ce ne-am racorit si am innotat, relaxandu-ne pe stanci, vedem cum apare un vaporas cu turisti, care ancoreaza aproape de laguna si cum turistii mai curajosi sar si vin sa inoate in laguna. Gandindu-ne la drumul care ne astepta inapoi…..ii invidiam! Clar, drumul cel mai scurt catre Giola era pe apa!

Am ramas acolo suficient timp sa ne saturam de balaceala si sa ne strangem energie pentru a lua drumul inapoi. Desi ne era frica fiecaruia dintre noi sa recunoastem ca nu ne prea ne mai simteam in stare sa urcam si sa strabatem cei 2 Km, ne-am trezit razand pe drum. Drumul de intoarcere ni s-a parut mai usor si mai scurt,( poate fiindca avem umor, ceea ce nu e de neglijat in asemenea situatii), desi era imposibil sa ne suim in masina plini de colb si am folosit toata apa potabila pentru a “redeveni noi” cat de cat, macar cat sa ajungem la prima plaja.  A meritat? DA!

 

INDICATII DE CALATORIE: Conduceti dinspre Potos spre Astris. Dupa hotelul Aeria, veti gasi un indicator spre “Sirens”. Faceti stanga si urmati drumul (greu, neasfaltat). Dupa un timp, veti ajunge la o plaja. Acolo parcati masina pentru ca drumul care urmeaza e impracticabil. O luati din nou la stanga, pe jos, si va orientati dupa sageti si indicatoare. Cam in 2 km ajungeti la Giola.

Masa de seara la umbra, printre pini, in Panagia, cateva zeci de kilometri mai departe, a alungat toata oboseala de pe drum si a incheiat perfect ziua.

Sursa foto: Arhiva Personala.

IMG_1553 IMG_1544 IMG_1561 laguna IMG_1574 IMG_1552 IMG_1554 IMG_1546

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.