Farmecul caselor traditionale din Delta Dunarii
|Acum cativa ani, un tanar profesor de filosofie din Bucuresti isi petrecea vacanta in Delta Dunarii. Numele lui este Stefan Constantin si, intr-o zi, s-a indragostit de o casa. O casa lipoveneasca de pamant, parasita si cu acoperis de stuf. Batrana de o suta de ani. Â A cumparat-o, fara speranta ca s-ar mai putea face mare lucru din ea, dar cu ideea ca macar va avea unde sa vina vara de vara. De la bunicul lui dulgher invatase insa cateva lucruri: s-a apucat de casa si incet – incet a renovat-o. Si dupa ce a renovat-o, a lasat si Bucurestiul, si catedra. Si-a luat nevasta si s-au mutat in Jurilovca. In prima vara petrecuta ca proprietar in Jurilovca, i-au trecut pragul peste o suta de oameni, prietenii lui si prietenii prietenilor lui. Â Asa s-a gandit ca poate nu ar fi rau sa se apuce de turism. CASA TRADITIONALA LIPOVENEASCA din Jurilovca a devenit pensiune.



De cand ma stiu, toata bucuria mea e legata de mare, declara Stefan intr-un interviu pentru Formula As. Si la mare a ajuns. Acum si-ar dori ca tot mai multi sa adopte case din Delta, sa le redea viata. Daca eu am putut, poate oricine, zice el. Ce recomanda sa vizitam in Delta:
” ÃŽn general, trebuie să ieÅŸi de pe ÅŸosea ca să vezi adevărata fruÂmuÂseÅ£e a luÂmii. Neapărat e de văzut aici Capul DoÂloÅŸman, cu cetatea ArÂgamum. Se aÂjunge desÂtul de uÅŸor, e singura faleză stâncoasă de la noi, e cea mai veche loÂcalitate atestată doÂcuÂmentar în Å£ara noastră, cel mai vechi mormânt greÂcesc din bazinul MăÂÂrii NeÂgre ÅŸi e pe malul celui mai mare lac din RoÂmâÂnia, Razelm, cu cea mai mare întindere de stuf din luÂme. Apoi, Gura PortiÅ£ei, cu plaja ei sălbatică, zona CăÂÂÂlugăra, pădurea BabaÂdaÂÂgului, cetatea Enisala. EniÂsala e de fapt cel mai fruÂmos sat din Dobrogea ca peiÂsaj, completat de ceÂtaÂtea cocoÅ£ată pe vârful dealului. La toate astea se adaugă plimbările cu barca pe lacuri ÅŸi chiar pe mare, ocazii bune să vezi păsări fantastice.” ( sursa)
Si pentru ca tot vorbea Stefan despre Enisala ca despre cel mai frumos sat din Delta, si aici alti temerari s-au gandit si au reusit sa deschida un muzeu: gospodaria “in situ” de la Enisala. Au renovat cu migala o locuinta veche si au transformat-o intr-una dintre cele mai pitoresti din Delta. Ansamblul arhitectural cuprinde: casa cu chiler si parte din anexele tipice pentru o gospodarie din aceasta zona: bucataria si cuptorul de vara, grajdul pentru animale, porumbarul, soproanele, fantana. Casa are impartirea traditionala: tinda si doua camere, iar anexele au devenit spatiu de expunere pentru mai multe colectii: instrumentar agricol, unelte pescaresti, ustensile pentru dogarie, fierarie, albinarit, olarit si chiar cateva carute dobrogene pictate.