DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Farmecul caselor traditionale din Delta Dunarii

Acum cativa ani, un tanar profesor de filosofie din Bucuresti isi petrecea vacanta in Delta Dunarii. Numele lui este Stefan Constantin si, intr-o zi, s-a indragostit de o casa. O casa lipoveneasca de pamant, parasita si cu acoperis de stuf. Batrana de o suta de ani.  A cumparat-o, fara speranta ca s-ar mai putea face mare lucru din ea, dar cu ideea ca macar va avea unde sa vina vara de vara. De la bunicul lui dulgher invatase insa cateva lucruri: s-a apucat de casa si incet – incet a renovat-o. Si dupa ce a renovat-o, a lasat si Bucurestiul, si catedra. Si-a luat nevasta si s-au mutat in Jurilovca. In prima vara petrecuta ca proprietar in Jurilovca, i-au trecut pragul peste o suta de oameni, prietenii lui si prietenii prietenilor lui.  Asa s-a gandit ca poate nu ar fi rau sa se apuce de turism. CASA TRADITIONALA LIPOVENEASCA din Jurilovca a devenit pensiune.

Casa traditionala lipoveneasca din Jurilovca
Casa traditionala lipoveneasca din Jurilovca
Interior casa traditionala lipoveneasca
Interior casa traditionala lipoveneasca
Stefan Constantin. Sursa:Pro TV
Stefan Constantin. Sursa:Pro TV

De cand ma stiu, toata bucuria mea e legata de mare, declara Stefan intr-un interviu pentru Formula As. Si la mare a ajuns. Acum si-ar dori ca tot mai multi sa adopte case din Delta, sa le redea viata. Daca eu am putut, poate oricine, zice el. Ce recomanda sa vizitam in Delta:

” În general, trebuie să ieşi de pe şosea ca să vezi adevărata fru­mu­seţe a lu­mii. Neapărat e de văzut aici Capul Do­loşman, cu cetatea Ar­gamum. Se a­junge des­tul de uşor, e singura faleză stâncoasă de la noi, e cea mai veche lo­calitate atestată do­cu­mentar în ţara noastră, cel mai vechi mormânt gre­cesc din bazinul Mă­­rii Ne­gre şi e pe malul celui mai mare lac din Ro­mâ­nia, Razelm, cu cea mai mare întindere de stuf din lu­me. Apoi, Gura Portiţei, cu plaja ei sălbatică, zona Că­­­lugăra, pădurea Baba­da­­gului, cetatea Enisala. Eni­sala e de fapt cel mai fru­mos sat din Dobrogea ca pei­saj, completat de ce­ta­tea cocoţată pe vârful dealului. La toate astea se adaugă plimbările cu barca pe lacuri şi chiar pe mare, ocazii bune să vezi păsări fantastice.” ( sursa)

Si pentru ca tot vorbea Stefan despre Enisala ca despre cel mai frumos sat din Delta, si aici alti temerari s-au gandit si au reusit sa deschida un muzeu: gospodaria “in situ” de la Enisala. Au renovat cu migala o locuinta veche si au transformat-o intr-una dintre cele mai pitoresti din Delta. Ansamblul arhitectural cuprinde: casa cu chiler si parte din anexele tipice pentru o gospodarie din aceasta zona: bucataria si cuptorul de vara, grajdul pentru animale, porumbarul, soproanele, fantana. Casa are impartirea traditionala: tinda si doua camere, iar anexele au devenit spatiu de expunere pentru mai multe colectii: instrumentar agricol, unelte pescaresti, ustensile pentru dogarie, fierarie, albinarit, olarit si chiar cateva carute dobrogene pictate.

enisala5enisala2enisala4

sursa poze Info Delta

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.