DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Dancing House, cladirea pragheza care sfideaza conventionalul

 

Casa care danseaza ( Dancing House) este o cladire moderna, conceputa in stilul deconstructionist al lui Vlado Milunić si Frank O. Gehry. Este una din cladirile faimoase moderne din Praga, un oras cunoscut pentru arhitectura sa istorica si care din 2006 este pozitionat in primele 20 de orase cu cei mai multi vizitatori pe an (3,700,000), conform Euromonitorului International. Punctul de plecare al acestei case este deconstructivismul, miscarea condusa  in principal de arhitectii Phillip Johnson, Zaha Hadid, Peter Eisenman si Rem Koolhaas. Principiile sale se bazeaza pe renuntarea la regulile arhitecturii conventionale si abandonarea liniilor dreapte, atat pe verticala cat si pe orizontala, de asemenea, pe fragmentarea volumelor, gustul pentru unghiuri neconventionale si implementarea in structura a expresiei „forma urmeaza functiei”.

IMG_2404 IMG_2385 IMG_2389 IMG_2384  Ca toate cladirile iesite din comun, aceasta casa si alte cladiri din acelasi stil au suferit multe critici, intemeiate pe prezumtia ca sunt construite ca simple exercitii formale. Acelasi motiv a deschis o dezbatere publica in Praga, cand cladirea a fost terminata in 1996, si totusi dupa 15 ani constructia cunoscuta si sub numele de “Ginger & Fred” ( de la faimosul cuplu de dansatori de step Ginger Rogers si Fred Astaire) a reusit sa se impuna si a devenit nu numai o pictograma recunoscuta si iubita de locuitorii sai, ci si un punct de atractie al capitalei Cehiei. Faima ei a ajuns atat de mare incat chiar si guvernul Cehiei si-a dat acordul sa fie inclusa intr-o serie de 10 de monede comemorative emise sub titulatura “10 secole de arhitectura”. In prezent este o cladire de birouri si nu este deschisa pentru public. Exista, totusi, un restaurant la etajul al saptelea unde poti admira privelistea cu malurile raului Vltava si la un pic mai putin de un kilometru, poti admira in zare Podul Charles, profilandu-se in toata splendoarea lui.

Cladirea moderna contrasteaza puternic cu imprejurimile sale, atat prin arhitectura sa, cat si prin materialele utilizate in realizarea ei. Dar locul in care este amplasata face din cladire “piesa de rezistenta” a unui spatiu arhitectural, care altfel ar fi ramas anost, chiar sumbru, rupand brusc feeria podului care leaga cele doua maluri ale raului.

Locul pe care a fost ridicata aceasta cladire a fost anterior ocupat de o cladire de la sfarsitul secolului XIX, care a fost distrusa de un bombardament, in 1945, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Vechea cladirea a ramas in ruina pana in 1960, data la care a fost demolata, si, totusi, parcela a ramas neocupata pentru mai mult de trei decenii. Arhitectul ceh Vlado Milunic a lansat ideea pentru aceasta cladire moderna la mijlocul anilor 1980. La acel moment, el locuia intr-o cladire adiacenta pe malul raului Vltava, si ca o coincidenta sau nu, in aceeasi cladire a locuit disidentul si mai tarziu primul presedinte ceh dupa revolutia de catifea, Havel, care a sprijinit-o, in speranta ca va deveni un centru cultural. După revolutia de catifea, Milunić a gasit sprijin financiar de la Nationale Nederlanden (acum ING) pentru a construi structura sa moderna, dar Nationale Nederlanden i-a cerut lui Milunić sa faca proiectul in parteneriat cu un arhitect renumit.Prima alegere a fost arhitectul francez Jean Nouvel, dar el a refuzat deoarece a considerat parcela prea mica pentru doi arhitecti. Arhitectul canadianul  Frank O. Gehry totusi a fost dispus sa coopereze dupa ce, in 1992, el a vazut unele dintre schitele cladirii facute de Milunić.

Orasul Praga este renumit in intreaga lume pentru multe dintre atractiile sale majore, Castelul Praga, St. Vitus Cathedral, Podul Carol, Turnul de pulbere, ceasul astronomic si cimitirul evreiesc, printre multe altele. Si totusi cladirea ghidusa atrage ca un magnet. Frumusetea sa simpla dar atat de complicata in detalii, locul perfect in care e amplasata, modul in care reflecta lumina cerului la orice ora din zi, ferestrele care par sa danseze, dezinvoltura formelor sale care parca sfideaza toate cladirile din jur si imblanzeste formele austere ale acestora creeaza o imagine unica, care nu lasa indiferent niciun admirator. Asa ca e pacat sa ajungi la Praga si sa nu te delectezi cu arhitectura acestei cladiri. Merita!

 

Sursa foto: arhiva personala,www.abcprague.com, architecturerevived.blogspot.com

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.