DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Curiozitati: Las Pozas – Xilitla, parcul-jungla din Mexic

xi8xi9xi7

Am obiceiul sa urmaresc noile clipuri pentru melodiile care sunt lansate in toata lumea, asa am urmarit si clipul “Try with me”-http://youtu.be/R7sYiTyBjTY, muzica era buna, cuvintele chiar mi-au placut, dar locul era absolut fabulos! Am vorbit pe youtube cu fanii, care mi-au explicat ca locul este in America de Sud, mai precis in Mexic. Am cautat pe blog-uri, am gasit si comunitatea mare de nord americani care se reintorc an de an in acest loc, pentru ca este un loc frumos, rupt de lumea nebuna si foarte romantic. Mi-au placut povestile lor, sunt povesti cuminti despre oameni obisnuiti, fascinati de locuri neobisnuit de frumoase! Am hotarat ca intr-o zi sa ajung in acel loc, sa ma bucur de imaginatia unui artist care a preferat sa-si daruiasca intreaga creatie padurii si apelor!

xi1 xi2 xi3Va invit sa aruncati o privire la aceasta arhitectura suprarealista extraordinara de Edward James din Xilitla, statul  San Luis Potosi, Mexic! Edward James (1907 – 1984) a fost un poet britanic suprarealist. El a sponsorizat operele lui Salvador Dalí si Rene Magritte, printre altele. A parasit Europa si s-a dus in Mexic, urmandu-si visul de a construi propria fantezie suprarealista in ceea ce este deja un peisaj ireal si fantastic numit “Las Pozas”, in padurile tropicale din centrul Mexicului. Un lucru care mi se pare interesant despre “Las Pozas” este integrarea sa completa cu imprejurimile naturale. Opera sa imita si se straduieste sa concureze cu natura. Multe dintre forme sunt acum acoperite cu licheni si muschi .

xi4 xi6Las Pozas – Xilitla Las Pozas – Xilitla1 Las Pozas – Xilitla2Istoria “Las Pozas” , unde se afla Gradina Suprarealista , dateaza din 1947 , cand Edward James , intr- un semi-exil , a achizitionat ferma de cafea ” Xilitla ” .  James a cheltuit o avere sa plateasca lucratorilor si mesterilor pentru a face fanteziile sale artistice sa devina realitate intr-o superba Gradina Suprarealista . Cand a murit , in 1984 , el terminase 36 de sculpturi , raspandite in aproape 81 de mii de metri patrati de jungla . Cu o influenta gotica si egipteana , sculpturile simuleaza scari care nu duc nicaieri , castele , case , secvente de coloane care alatura frumusetea lor de vis la exuberanta “La Huasteca” , unde orele trec parca sfidand cerul de un albastru intens , miros de cafea , si soapte de cascade si rauri care se revarsa in piscine noi si transparente . Nu exista nici un alt loc in care natura si omul si-au exprimat intr-un mod mai armonios contopirea decat in Xilitla .

Xilitla ,” Magic Town” , este un vis aparte! Orasul principal al regiunii este patronat de prezenta sobra a cladirii Convento Agustino ( Augustin Convent ) , construita in 1557 de catre misionarii din acelasi ordin , care este cea mai veche cladire din San Luis Potosi . Nu este intamplator sa gasesti grupuri muzicale , interpreti Huasteca huapangos ( muzica tipica a regiunii ) . Abundenta de fructe este de remarcat in pietele sale pline de culoare . Cafeaua continua sa fie un produs important, ca si tehnicile aplicate pentru a produce in mod durabil o cafea cu aroma unica . Huastecas enchiladas cu Cecina ( carne uscata ) , gratar de vaca , chicharrones ( piele de porc prajit ) si Carnitas (carne de porc prajita ) sunt feluri de mancare tipice de Xilitla , care sunt insotite de bauturi , cum ar fi aguardiente ( lichior puternic ) , Jobo , Capulin si vin portocaliu , ananas sau porumb, mamaliga si bomboane de chayote .  Pentru a ajunge la Xilitla trebuie sa mergi 8 ore cu autobuzul din Mexico City, dar locul care se deschide in munti pare o comoara, un mix de frumusete, liniste si arome.

https://itunes.apple.com/us/app/las-pozas-steps-falls/id643497578?mt=8

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.