DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Cum s-a transformat o casa veche si morocanoasa in casa din vis

casa mica spania

O casa veche de peste o suta de ani, ascunsa in zona verde a Spaniei.  Mica, dar solida, construita doar din piatra si barne masive de lemn. Curtea e mare, pastrata in stil rustic, fara prea multe farafastacuri specifice timpurilor moderne. Flori, copaci si iarba cat cuprinde. Liniste intrerupta doar de trilurile pasarilor. Miros permanent de proaspat, de seva.

La inceput, parea cam neprietenoasa. Era colturoasa, solida, cu ferestre mici ca de fortareata. Iar zidurile groase tineau frig. Noii stapani, veniti de la oras, nu s-au grabit s-o acopere cu polistirenul – vedeta secolului XXI, cel putin pe aici, pe la noi. Au tratat-o cu respect. Au luat-o cu binisorul. Si-au apropiat-o pas cu pas, pana au castigat-o de partea lor. Au curatat piatra. Pe urma teracota de pe acoperis. Au vopsit barnele. Au marit cateva ferestre. La parter, au indraznit cam mult – au transformat mare parte dintr-un perete in glasvand. Astfel, soarele si verdele au patruns in interior. Si casa veche si-a schimbat starea de spirit.

cm3cm8

Apoi, intr-un colt al livingului, au construit un semineu. Si casa veche si-a dezmortit oasele.

cm9

Au varuit-o in alb, replica fericita la nuantele de verde care veneau de afara. I-au adus mobila alba, dar si mobila colorata – de exemplu, niste scaune ciclam in jurul mesei de langa semineu. Au decorat dormitoarele cu tapet inflorat si toate camerele cu perne si cuverturi pastel. Si casa veche s-a inveselit.

cm10cm12cm14

Desi n-au loc mult, i-au construit pana si o biblioteca pe un perete intreg. Imi place cum au proiectat-o si cum le-a iesit. Casa a devenit mai inteleapta si mai binevoitoare.

cm7

Au integrat spatiului mic din interior, spatiul mare din curte. Au facut din gradina si terase, camere in sine, cu mobilier de lemn si fier forjat, ghivece de lut, candele si textile frumoase, cosuri impletite pentru unelte si pentru multe nimicuri folositoare. Si casa a devenit caminul din visele lor. Si din visele multora dintre noi.

Pentru ca se simt atat de bine in ea, au fotografiat-o. Si fosta casuta morocanoasa s-a trezit, dintr-o data, admirata in cele mai indepartate colturi ale planetei.

cm11casa mica spania 1cm2cm4cm5cm6cm13cm15 prohandmade.rusursa foto: www.prohandmade.ru

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.