DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Costa Nova do Prado, o sarbatoare pentru ochi

costa-nova costa-nov24 costa-nova1costa-nova0costa-nova55Afara ploua si gandul meu cauta prin amintiri, una cu soare, cu ocean si plaje de nisip. Ca un copil, gandul meu trece repede peste cateva amintiri frumoase si se opreste, la un sat de pescari din Portugalia. Imi plac casele viu colorate. Costa Nova do Prado este un loc minunat care imi capteaza gandurile. Palheiros sunt case traditionale construite in acesta regiunea de coasta a Portugaliei, care a oferit adapost comunitatilor de pescari. Aceste structuri traditionale au fost folosite de pescari pentru stocarea materialele lor de pescuit. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, cand a devenit o moda sa se scalde in ocean, pescarii locali au inceput sa inchirieze palheiros lor in sezonul estival. Cu timpul, pentru a le face mai atractive le-au pictat in culori luminoase. In acest fel, ele au devenit o reflectie a “moliceiros policrom”, barci folosite pentru recoltarea de alge pe Ria de Aveiro. Astazi, casele dau un aspect unic, viu si colorat acestor locuri. Iar mintea le pastreaza pentru frumusetea lor.

Construite in apropiere de plaja, palheiros trasforma malul oceanului intr-o lume de basm cu fatadele lor vopsite in dungi colorate luminoase. Din secolul al-19-lea, acest loc a devenit o plaja foarte populara, in mare parte prin influenta tribunului si politicianului José Estevão, care si-a construit propria palheiro aici (recunoscuta prin dungile ei albastre si cele maro). De-a lungul timpului, multi intelectualii si politicieni, inclusiv scriitor Eça de Queiroz au venit aici in vacanta.Pentru multe decenii, Costa Nova do Prado a ramas o statiune elitista a Portugaliei, care nu a fost foarte mult mediatizata in strainatate, dar a avut oaspeti de seama, care au venit aici pentru liniste, frumusete si relaxare.

costa-nova2 costa-nova29 costa-nova4 costa-nova22 Plimbarea pe langa aceste case colorate te face sa te simti ca si cum te-ai afla intr-o lume ireala. Doar zambetele localnicilor si felul lor bland si prietenos te tin cu picioarele pe pamant. In acest loc totul se combina perfect: peisaj, atmosfera, oameni, mancarea. O vacanta aici sigur iti va largi lista de prieteni. Este o atmosfera minunata in Costa Nova si Aveiro, de asemenea nu trebuie sa ratezi plaja din Barra. Poti face o plimbare pe malul oceanului din Costa Nova pana in Barra, in special la apusul soarelui. Este probabil unul dintre cele mai romantice lucruri pe care le poti face intr-o vacanta. Campiile sale de nisip aproape albe si oceanul, care pare sa se aseze in genunchii de spuma la marginea lor te duc cu mintea la o acuarela. Costa Nova do Prado de multe ori, iti da senzatia ca traiesti intr-o pictura. Asigura-te ca nu pierzi apusul sau rasaritul soarelui peste Costa Nova, atunci cand culorile caselor si ale plajelor sunt afisate in mod dramatic. Aparatul de fotografiat te va face posesorul unor imagini perfecte! Costa Nova are una dintre cele mai mari plaje portugheze pentru sporturi nautice, windsurfing si kitesurfing.

????????????????????????????????????De asemenea, poti vizita alte plaje vecine, cum ar fi plajele Vagueira si Mira, si aici poti descoperi arta  Xávega, o arta de pescuit vechi, care consta din doi boi care trag plase de pescuit din mare. O adevarata calatorie inapoi in timp!

costa-nova57
Plaja din Costa Nova

Numele Costa Nova do Prado a aparut pentru prima data la inceputul secolului XIX. Numele de “Costa Nova” a fost introdus atunci cand Laguna Barra a fost deschisa pentru plaja in 1808, in scopul de a face diferenta de mai”vechea”plaja São Jacinto, iar”do Prado” (de lunca), pur si simplu indica faptul ca exista o pajiste verde extinsa langa plaja, un loc perfect pentru picnic si jocuri pe iarba. In imediata vecinatate a statiunii se afla un teren de golf foarte indragit de impatimitii acestui joc.costa-nova5Frumoasa Costa Nova do Prado este o sarbatoare pentru ochi, este un oras magic plin de frumos, arhitectura si semnificatia istorica. Vizitatori din Portugalia si din strainatate ajung aici pentru a sta in fermecatoarele palheiros, sa guste bucate gustoase si sa se relaxeze. Oceanul cu muzica lui unica, iti inunda intreaga fiinta si doar cand o sa ajungi iar in avion, ai sa simti lipsa acelui sunet care a vibrat mereu in urechea ta.

Rememorand toate astea, ma gandesc ca intr-o zi am sa ma intorc acolo pentru a lenevi si a ma bucura de tot ce poate oferi acel loc magic. Si parca imi este mai cald si mai bine, chiar daca ploaia nu a trecut, sunetul ei monoton imi aminteste de muzica oceanului ca o promisiune!

costa-nova8

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.