DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Conacul Candesti din Buzau, readus la viata de niste visatori cu inimi mari

conac3conac10conac6conacExista in tara noastra locuri incarcate de istorie si frumusete. Suntem un neam cu o mostenire culturala frumoasa, dar ca ea sa dainuie trebuie sa ne implicam cu tot sufletul. Am avut onoarea sa cunosc oameni frumosi, care au incapatanarea si puterea de a lupta pentru visele lor si oricat de ciudat ar parea pentru istoria noastra frumoasa.

Prietena mea, Dana, si sotul ei, Ovidiu, sunt doi oameni frumosi si plini de viata, care au luptat ani sa aduca la viata un loc superb din judetul Buzau. Ovidiu asemuieste acest conac si viata lui aici ca pe o TARA a Romaniei, un loc plin de vise si frumusete , de liniste. “Drumul este anevoios, dar nu imposibil.”  Si ei demonstreaza, an dupa an, ca visele alimentate cu vointa, blandete si iubire pot transforma un loc obisnuit intr-un colt de rai.

Conacul Candesti este astazi un loc renascut din propria lui cenusa, unde trebuie sa ajungi daca iti doresti sa vezi un loc frumos cu oameni frumosi si incarcat de istorie. Dana imi spunea ca mai sunt multe de facut, dar eu cred ca asemenea oameni gospodari si-au pus deja amprenta pe acest loc.  Conacul Candesti a fost construit in secolul al XVI-lea si este cel mai vechi conac din judetul Buzau. Istoria acestui conac este impresionanta cu atat mai mult cu cat ea se impleteste cu viata proprietarilor lui. Candestii, inruditi cu familiile domnitoare, au avut, incepand cu veacul al XVI-lea, functii importante in conducerea statului medieval Tara Romaneasca. Boierii Candesti au dat tarii dregatori ca: vistier, vornic, aga, comis, mare comis, vel stolnic, mare stolnic, mare spatar, postelnic, paharnic.

Conacul Candesti, cum este cunoscut, a fost construit in 1620 de boierul Radu Mihalcea Candescu.  Prin casatoria lui Constantin Filipescu cu Rada Candescu, mosia si Conacul Candesti intra in posesia familiilor Filipescu-Candescu . De -a lungul timpului , Conacul a fost in proprietatea mai multor mosieri dar cel care a pus o amprenta culturala si sociala a fost Boierul Gogu Iliescu, de altfel ultimul proprietar inainte ca era comunista sa si puna amprenta odioasa asupra istoriei acestui minunat loc.conac7

Era un boier caruia ii placea progresul social, noul. Intre 1900-1901 a modernizat prin firma Borsari-Paris pivnita de vinuri a conacului unde a introdus budane faiantate cu sticla ce pot inmagazina peste 134.000 de litri de vin.  A facut deasemenea o moara electrica iar pentru imprastierea norilor de grindina folosea doua tunuri. Unul este expus la Muzeul Tehnic din Bucuresti. Era indragostit de arta, fiind un foarte bun pictor amator . La Conacul Candesti a locuit intre anii 1901-1906 pictorul Nicolae Grigorescu ca invitat al lui Gogu Iliescu care colectionase peste 150 de lucrari semnate de marele pictor. D. Iov scriind despre zilele petrecute de  Nicole Grigorescu la Conacul Candesti consemneaza discutia dintre pictorul Bulgaras, Gogu si Maria Iliescu, “ Grigorescu obisnuia sa se scoale dimineata si dupa ce facea un dus rece, alerga vreo 10 minute prin parc, isi aminteste conu Gogu. In fiecare zi trebuia sa-i prepar ciorba din pui de orez si branza cu smantana, radea inseninata doamna. Cu mare greutate l-am determinat o singura data sa guste dintr-o maioneza….. Fugea de oameni. Prietenii lui erau animalele, florile si zarea larga”.

conacul-5La Conacul Candesti deseori Nicolae Grigorescu mergea insotit de Alexandru Vlahuta, I.L. Caragiale si Barbu Stefanescu Delavrancea. Erau intampinati de Gogu Iliescu cu vorbele adresate lui Grigorescu “ Ma bucur foarte mult ca ati venit impreuna cu cei trei crai”. In 1914, Conacul Candesti este vizitat si de Henri Coanda al carui tata fusese coleg si prieten cu tatal lui Gogu Iliescu (Costache Iliescu) la Scoala de Cavalerie din Iasi. Se spune ca un alt motiv ar fi fost si faptul ca Henri Coanda ar fi fost indragostit de fiica lui Gogu Iliescu, Eliza. Pentru a afla mai multe despre  povestea acestui loc, al familiei Candestilor si al conacului iti recomand  cartea “Conacul de la Candesti, intre mit si realitate”  scrisa de Gheorghe Petcu.

conac4

Odata ajuns aici nu ai cum sa nu te lasi vrajit de frumusetea cladirii si peisajului. Ai sa intelegi de ce mari oameni ai vremii veneau aici sa se relaxeze si sa isi ia portia de liniste si frumos. Conacul are o poarta frumoasa, dar care pare o poarta a timpului, cand ai trecut de ea, secolele danseaza prin fata ta cu toate miresmele si formele lor, de parca te-ai astepta sa dai peste vreun boier sau domnita la fiecare colt. Si asta e posibil daca se intampla sa mergi acolo cand au loc evenimente. Cel mai recent a fost Brunch-ul Boierului, o sarbatoare a rafinamentului si culturii. Conacul e astazi un loc viu si agreabil, unde timpul pare sa ti se daruie cu tot ce e mai frumos. La acest conac nu prea poti ajunge  pentru un moment, de unul singur, sa-l vizitezi. Asa ca stai cu ochii pe pagina de facebook: Conacul Candesti, sigur exista evenimente care se pregatesc in acest loc si unde esti mereu bine- venit!download-2download-3

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.