DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Colmar, mica Venetie a Alsaciei

c-99

Cand ne gandim la Franta, ne gandim in general la Coasta de Azur, Provence, Paris sau la Valea Loarei, dar Franta e o comoara. Fiecare sat si fiecare mic orasel al ei este o capodopera de arhitectura, frumusete si patrimoniu. Unul din obiceiurile mele preferate in calatoriile pe care le fac, este sa-mi acord suficient timp pentru a lenevi la o cafea intr-un loc frumos din orasul sau satul in care ma aflu. Ador acele ore, cand stau si privesc oamenii cum trec, cum interactioneaza intre ei, uneori imi face placere sa ascult povestile localnicilor. Franta este locul perfect din acest punct de vedere.

 

Arta medievala, bisericile gotice si arhitectura, dar si florile si oamenii sunt acele mici daruri oferite ochilor si mintii si care nu intra niciodata in pretul biletului. Bicicleta sau micul Renault inchiriat sunt pentru o excursie in Franta indispensabile. De ce? Pentru ca daca te hotaresti sa hoinaresti prin imprejurimile marilor orase, ai sa descoperi sigur locuri si lucruri cu care sa-ti rasfeti toate cele 5 simturi. Oraselul alsacian Colmar, aflat aproape de Strasbourg, este un asemenea exemplu. Colmar este un oras mic, cu cateva atractii care merita vazute si cu o arhitectura medievala superba. Merita sa vizitati Colmar, fie numai si pentru a sta in fata” Isenheim Alterpiece”. Aflat in Muzeul Unterlinden, Isenheim Alterpiece este un altar din secolul al XVI-lea, care il descrie pe Cristos rastignit si este unic in Europa.

Colmar este un oras ca o carte postala in esenta, este o fantezie de case cu acoperisuri abrupte inclinate, stucaturi pastelate si lemn lucrat manual de secole. Obloanele specific frantuzesti ale caselor sunt combinate arhitectural cu stucaturile de lemn tipic nemtesti si asta da oraselului Colmar o ambianta unica si curioasa. Canalele si explozia de flori, micile piatete, dar si fapul ca intreg centrul este pietonal alcatuiesc o ambianta unica. Magazinele de antichitati, braseriile cu cornuri proaspete, la timp pentru micul dejun, mesele cu umbrele albe sau colorate, florile care se revarsa, canalele romantice si toate astea in doar cativa metri patrati te fac sa te simti ca intr-un film, unde fiecare detaliu e gandit si perfect intrebuintat. Un amanunt interesant este ca celebra expresia latina, care a marcat Evul mediu, “Memento Mori” este gravata in zidurile catedralei din Colmar. Aceasta inseamna in esenta “Amintiti-va ca veti muri.”( desi in evul mediu ea era tradusa ca “Amintiti-va ca veti merge in iad intr-o zi, daca nu va convertiti la crestinism”) si este amuzant ilustrata in Colmar prin imbinarea elementelor traditionale, arhitectura, pastrarea gastronomiei si servirea vinului cu elemente atat de efemere cum sunt  cascadele de flori, barcile din fibra de sticla cu fund plat, caci apa nu este foarte adanca, terasele cu scaune de plastic, bicicletele din ce in ce mai colorate si “tunate”. Dar frumusetea nealterata a oraselui ramane o invitatie atat pentru cei care au fost si au ramas fascinati de el, cat si pentru cei care doar au admirat fotografiile. Eu cred ca merita de vizitat macar o data in viata acest orasel, mai ales daca va aflati pentru cateva zile in Strasbourg. De acolo pana in Colmar nu faceti mai mult de o ora cu trenul asa ca o excursie de cateva ore e accesibila. Merita amintit ca acest orasel apare mereu in topul celor mai romantice locuri din lume.

Colmar 78colmar2colmarColmar_100colmar13colmar-8colmar-1Colmar3colmar-3colmar-6colmar11colmar-5Sursa foto:colmar – keeppy.com,travelersx.blogspot.com,www.brodyaga.com,www.bacchus-altkirch.fr,www.francetourism.com.au.

calmar-7

Tags:
One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.