DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Collonges la Rouge – satul din caramida rosie

 

Collonges-la-Rouge-fleurs-v

Acest satuc construit in intregime din caramida rosie este unul dintre cele mai vizitate din Franta, mai ales dupa ce aici s-a nascut, in 1982, o asociatie numita “Les plus beaux villages de France”.  Asociatia devenit, intre timp, un adevarat brand al turismului francez si reprezinta 157 de orasele din 21 de regiuni diferite.

Collonges la Rouges este unul dintre cele mai vechi si pitoresti sate frantuzesti. Existenta sa e atestata documentar inca din secolul VIII, cand un grup de calugari s-a stabilit in zona. Sase secole mai tarziu, localitatea a fost inconjurata cu ziduri de aparare care in ziua de azi sunt considerate monumente istorice. Se gaseste in regiunea Limousin si este un popas apreciat de pelerinii care merg sa se roage la Santiago de Compostela, in nordul Spaniei. Collonges la Rouges a avut o istorie zbuciumata, a cunoscut perioade de inflorire economica, dar si timpuri in care a fost parasit de localnici si transformat in cariera de piatra – mai exact de caramida rosie, care se gaseste din abundenta in imprejurimi. Acesta e si motivul pentru care toate cladirile din micuta localitate, de la biserica, la primarie, sunt de un rosu patinat de vreme, intr-un contrast fermecator cu vegetatia abundenta.

Satul are, la ora actuala, putin peste 450 de locuitori, dar, de la includerea sa in grupul celor mai frumoase localitati franceze, are foarte multi vizitatori si a revenit la viata dupa o lunga epoca de hibernare.  Peste 6000 – 7000 de turisti  trec zilnic prin Collonges in sezonul de vara, iar media anuala este de 700 000 de turisti. Cele mai multe dintre castelele care fac din Collonges o atractie turistica au fost ridicate in secolul XVI, cand vicontele de Turenne a donat vasalilor sai terenuri in zona. Atrasi de frumusetea locului si de clima placuta, vasalii s-au intrecut in a-si construi case care de care mai mari si mai frumoase, care sa iasa in evidenta. De aceea, cele mai multe au turnulete. Unele dintre ele au devenit intre timp hoteluri, cum este cazul castelului de Beaurival. Biserica are o  poveste interesanta: constructia sa a durat 4 secole – din secolul XI pana in secolul XV – pe locul vechii manastiri din secolul VIII, iar interiorul este despartit in doua astfel incat , de peste 4 secole, protestantii si catolicii pot participa simultan la slujbe sub acelasi acoperis.

Ca orice localitate care depinde de turism pentru a supravietui, Collonges este plin de comercianti care vand diverse suveniruri. Primarul se lauda insa ca nu veti gasi in satul lui produse made in Taiwan, ci doar produse originale – diverse obiecte din piele, cutite facute manual, apreciate chiar de familia fostului presedinte Jacques Chirac, bauturi si delicatese organice.

Collonges la Rouge se afla la o distanta de aproximativ 450 de kilometri de Paris, 260 de kilometri de Lyon, 160 de kilometri de Toulouse si 170 de kilometri de Bordeaux.

c2c5goxpic.com 1c3tripadvisorCollonges-la-Rouge-Relais-S

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.