DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Chefchaouen, orasul albastru din Maroc

 

Chefchaouen este un vechi oras din nord-vestul Marocului, aproape de Tanger, de Andaluzia si, deci, de Marea Mediterana .  E situat intr-o zona frumoasa, in muntii Rif,  si atrage prin  arhitectura traditionala maura cu influente spaniole, dar cel mai tare punct al sau il reprezinta peretii albastri. Toata zona istorica a orasului, concentrata in jurul pietei centrale, e formata din case de un albastru viu, stralucitor.  Se spune ca obiceiul de a vopsi cladirile in albastru a ajuns in Chefchaouen in jurul anului 1930 odata cu niste refugiati evrei.

Pentru ei, culoarea albastra simboliza cerul si raiul. Localnicilor le-a placut ideea si au inceput s-o foloseasca la randu-le. Mai ales ca, spun ei, albastrul are si un efect sanitar puternic, alunga tantarii. Si cum in Maroc caldurile sunt mari, si tantarii sunt puzderie. Oricare ar fi originea acestei culori, orasul arata ca si cum ar fi dintr-o alta lume, iar asta atrage multi turisti innebuniti sa se plimbe pe strazile sale si sa faca fotografii. O legenda locala spune ca orasul Chefchaouen a fost considerat secole la rand loc sacru, iar cine indraznea sa intervina in arhitectura sa platea cu viata. Acesta ar fi motivul pentru care localitatea s-a pastrat practic intacta atata vreme.

www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com

In Chefchaouen se gasesc aproximativ 200 de hoteluri, orasul cu doar 40 000 de locuitori fiind apreciat si pentru oportunitatile de shopping. Cunoscatorii spun ca de acolo poti cumpara unul dintre cele mai bune sortimente de branza de capra din lume. De asemenea,cuverturi,  pleduri si obiecte din lana de capra foarte apreciate de occidentali pentru calitatea deosebita, design si unicitate – nu se mai gasesc in alt loc din Maroc sau de pe planeta. Interesant de stiut este si ca regiunea Chefchaouen este cunoscuta drept cel mai mare producator de cannabis din Maroc si un producator secundar de hasis. Dar, cu siguranta, nu asta atrage zeci de mii de turisti, ci frumusetea ireala a locului, apropierea de Spania si preturile mici.

www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com
www.themysteryworld.com
www.legalnomads.com
www.legalnomads.com

Chefchaouen7

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.