DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Cetatea Rasnov, istorie si natura la superlativ

rasnov17 rasnov22 rasnov23

Despre cetatea taraneasca sau Cetatea Rasnov exista foarte multe articole si date istorice. Pentru mine, Cetatea Rasnov este una dintre cele mai frumoase cetati de pe teritoriul tarii noastre. Situata in Tara Barsei, pe drumul Brasov-Rucar-Campulung Muscel, ce face legatura intre Tara Romaneasca si Transilvania, este imposibil sa nu o observi chiar din sosea.

Cetatea este pozitionata pe un munte calcaros, imprejmuit de padure, unde singura cale de acces este dinspre est. Acest impresionant monument istoric este mentionat pentru prima data in documente in anul 1335, sub numele de “Cetatea Taraneasca” a Rasnovului.

In 1566, calatorind prin Transilvania, Giovan Andrea Gromo, mercenar italian din Bergamo, comandant al garzii Principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund Zapolya, gaseste la ,,vreo opt mile” de Brasov ,,o cetate puternica, numita Rasnov ( Rosnof), cladita pe varful unei stanci, pe un munte inalt si despartit de ceilalti, la care se poate ajunge numai pe o poteca lata de vreo trei pasi si aceasta urmand serpuit in loc descoperit. Sub aceasta cetate langa drumul mare se afla un targ bine populat si cu viata negustoreasca, ai carui locuitori se refugiaza de obicei in cetatea amintita, in timp de razboi, iar in vremuri de liniste, ea e pazita de un slujbas numit de oras, cu un numar mic de romani”.( descrierea este si astazi exacta, ceea ce confirma faptul ca este si una din cetatile cele mai bine conservate de la noi din tara.)
Un moment deosebit de important in istoria Rasnovului il constituie momentul de glorie din istoria romanilor al unirii celor trei tari romanesti sub stapanirea domnitorului Mihai Viteazul. In perioada 1600-1601, Rasnovul a gazduit pe Mihai Viteazul si pe sotia acestuia, Doamna Stanca.

In casele ocupate de vechii locuitorii ai Rasnovului, cu secole in urma, s-au amenajat azi buticuri de unde turistii pot achizitiona diferite suveniruri, bijuterii din pietre semi-pretioase, obiecte de arta, carti in care sunt prezentate istoria si traditia locului. In centrul cetatii a mai fost amenajata si o terasa, unde turistii se pot odihni dupa lunga plimbare prin cetate. Aici am savurat cea mai buna cafea de pe Valea Prahovei si am petrecut aproape 2 ore intr-o atmosfera unica. Un alt punct de interes din cetate se gaseste in curtea interioara, si anume muzeul de arta  feudala, unde pot fi admirate arme, mobilier de epoca, armuri si porturi specifice secolului al XIII-lea.

Dar fantana din incinta cetatii, a carei legenda este similara cu cea a Castelului Corvinilor, are cea mai interesanta poveste a Cetatii Rasnovului. Fantana este adanca de 146 de metri si se spune ca a fost construita de doi prizonieri turci intre anii 1623 -1640, in decurs de 17 ani, cu conditia ca vor fi lasati sa plece in caz ca vor reusi sa termine fantana. In timp ce sapau cei doi au scris versete din Coran pe peretii acesteia, astfel interiorul fantanii este in sine o opera de arta.
Panorama superba catre orasul Rasnov ce se poate vedea din cetate, nu trebuie ratata! Pur si simplu iti taie respiratia.Oraselul cu casele rupte din poveste, ascunse partial de coroanele pomilor si curti inundate de flori, dar si imprejurimile , care parca gonesc  linia orizontului atat de departe incat pare ca pamantul e plan si nu rotund. Galileo Galiei nu s-ar fi gandit niciodata ca pamantul e rotund, daca ar fi trait aici.

 O plimbare pe stradutele inguste si abrupte din cetate e ca un salt in timp. Casutele mici si decocative, cu arhitectura austera, te fac sa te simti un gigant! Discutand cu niste specialisti antropologi, am inteles ca strabunii nostri rar atingeau inaltimea pe care o avem noi azi, in general aveau in jur de 1.50- 1,60 cm. Si cum aceasta cetate m-a fascinat, am amanat cat mai mult sa o parasesc. Dar cand totusi a trebuit sa plec, am ales ruta Rasnov- Poiana Brasov, un traseu superb. Ajunsi in Poiana Brasov am luat cina, undeva in jurul orei 23, dupa care ne-am indreptat spre Brasov. Pe drum am oprit sa vedem panorama orasului Brasov la miezul noptii dintr-un loc amenajat, aproape de cartierul Belvedere. Aerul curat, greierii si cerul care se rasturnase pe pamant, ne-au incarcat cu energie sa strabatem si ultima parte a traseului pana in Sinaia.Imi aduc aminte ca dimineata, spre pranz, cand m-am trezit primul gand mi-a plecat spre Cetatea Rasnov……..e tare frumos locul acesta si inca o data m-am simtit norocoasa sa-l pot vizita, sa fie in tara mea, sa fi fost multi cei care l-au pastrat viu.

 Sursa: Arhiva Personala;www.wonderfulromania.ro.

rasnov8 rasnov15 rasnov10 rasnov5 rasnov3 rasnov1 rasnov9 rasnov12 rasnov18 rasnov13 rasnov20 rasnov rasnov21 rasnov16

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.