DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Cetatea Alba Iulia atrage sute de mii de turisti anual dupa renovare

Alba Iulia se transforma intr-un centru turistic important al Romaniei dupa procesul de renovare a superbei cetati Alba Carolina. Prestigiosul cotidian italian Corriere de la Serra remarca intr-un articol recent ca renovarea se constituie intr-un experiment reusit de marketing turistic. 50 de milioane de euro din fonduri europene au ajutat autoritatile locale in proiectul lor ambitios, iar acum satisfactiile sunt pe masura – se estimeaza ca 400 000 de turisti viziteaza anual Alba Iulia in principal pentru a admira cetatea, proiectata de un arhitect italian, Giovanni Morando Visconti.

Cetatea este considerata cea mai reprezentativa fortificatie de tip Vauban si este alcatuita din sapte bastioane. Perimetrul zidurilor este de 12 kilometri, iar la ridicarea lor au muncit peste 20 000 de iobagi. Intre secolele XVIII si XIX, cetatea a fost centrul militar al Transilvaniei si a indeplinit si rolul de depozit de armament. Intre zidurile ei au avut loc evenimente vitale pentru istoria Romaniei: finalul rascoalei lui Horea, Closca si Crisan, dar si marea unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.

Cand veti ajunge acolo, sa vizitati neaparat Sala Marii Uniri. Accesul este gratuit si veti putea vedea multe dintre documentele importante ale momentului, atmosfera o sa va impresioneze cu siguranta.

Am admirat cu mare placere centrul istoric al orasului Alba Iulia si recunosc ca arata impecabil. Totul este atat de bine pus la punct si de curat incat te intrebi daca te afli sau nu in Romania. Renovarea cetatii este impresionanta pana la ultimul detaliu, apoi florile, terasele, reusitele statuete de bronz, micile cafenele, pensiunile te fac sa te simti ca intr-o vacanta mai mult decat relaxata si civilizata.

Am intalnit multi turisti occidentali extaziati de Alba Iulia, spre marea mea surprindere, si nu ma pot opri sa ma intreb cand vom avea mai multe locuri in Romania de care autoritatile sa se ocupe cu la fel de multa grija, pe care sa le stearga de praf si care sa ne redea mandria ca suntem romani.

albaalba 3alba1alba2alba4alba5???????????????????????????????

Sala Marii Uniri
Sala Marii Uniri

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.