DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Castelul Cantacuzino – excelenta arhitecturii neoromanesti intr-o locatie de vis

IMG_3494IMG_3493      Castelul Cantacuzino din Busteni este o demonstratie impresionanta de arhitectura neoromaneasca si de eleganta. Situat intr-o locatie de vis, pe Strada Zamora din Busteni, castelul iti aseaza parca Bucegii la picioare intr-un spectacol de o frumusete rara. Este o cladire splendida care face sa paleasca de invidie multe dintre suratele celebre situate in tari de top ale lumii.

IMG_3170IMG_3077Castelul este opera celui mai bogat dintre Cantacuzini, Grigore, cunoscut in epoca drept Nababul, si a fost proiectat, la indicatiile sale, de arhitectul Grigore Cerchez. Este amplasat pe locul unei foste case de vanatoare, care apartinea familiei inca din secolul XVIII si care servea drept  popas in drumul spre Brasov. Castelul are forma unui patrulater, cu o latura deschisa inspre sud, si se intinde pe mai mult de 3 000 de metri patrati, carora li se adauga peste 3 hectare de pamant si aproape 1000 de hectare de padure.

IMG_3087IMG_3166IMG_3329Cunoscatorii spun ca locatia este una dintre cele mai puternic incarcate energetic din Romania, iar Nababul, un erudit, era cat se poate de constient de asta – castelul se afla intre Crucea de pe Caraiman, Sfinx si Babele.  Constructia a fost terminata in 1911, iar in 1946 a fost confiscata de comunisti care au transformat-o in sanatoriu TBC pentru Ministerul de Interne. Mare parte din mobilierul original a disparut, iar peretii au fost varuiti uniform, cu o singura exceptie – nici macar comunistii nu au indraznit sa se atinga de sala principala care adaposteste o deosebita colectie de heraldica si portretele membrilor din ramura munteana a familiei Cantacuzino. Aceasta sala s-a pastrat intacta, la fel mare parte din vitralii, frize, mozaicul, scarile din lemn cu motive romanesti, scara spectaculoasa dinspre mansarda care pare ca nu are niciun fel de sustinere si, totusi, e utilizabila si azi, semineele de marmura si o serie de tablouri.

Regina Maria era una dintre cele mai apropiate prietene ale familei Cantacuzino asa incat avea propria ei camera in acest castel. Langa camera Reginei, mare iubitoare de flori, se afla o mini-expozitie cu fotografiile orhideelor gasite in muntii Bucegi. Stiati ca in Bucegi se gasesc 42 de specii de orhidee intre care si Papucul Doamnei considerata cea mai frumoasa orhidee din Europa? Orhideele cresc pana la o altitudine de 2 500 de metri. Meritul descoperirii lor il are Dan Anghelescu, inginer, fotograf si biolog amator, care, de 20 de ani, umbla pe munte pentru a le gasi si imortaliza.

“QUAE NOCENT DOCENT” – aceasta este deviza familiei Cantacuzino inscrisa pe blazonul familiei. Inseamna “necazul te invata” sau, in traducere libera, “ce nu te omoara te face mai puternic”. Ctitorul Castelului Cantacuzino din Busteni, dar si al castelului omonim din Bucuresti, cunoscut azi drept Muzeul George Enescu, a fost primar al Bucurestiului si de doua ori prim-ministru al Romaniei. Desi purta eticheta de zgarcit, Nababul Grigore Cantacuzino a facut numeroase donatii pentru orasul Bucuresti, pentru spitale si armata.

Castelul din Busteni a fost recuperat de familie dupa Revolutia din 1989, dar a fost vandut unui grup de investitori romani si straini. Intrat de curand in circuitul turistic, are un restaurant si o terasa cu o panorama incredibila, gazduieste diferite evenimente, de la spectacole, la gale caritabile, poate fi inchiriat pentru nunti si poate fi vizitat cu ghizi autorizati si foarte bine informati. Dupa Castelul Peles, este, cu siguranta, cel mai frumos popas pe care il puteti face pe Valea Prahovei. Ca amplasare, e foarte posibil sa vi se para ca bate Pelesul, asa cum mi s-a parut si mie. Sper ca fotografiile sa va convinga sa-l vizitati cat mai curand.

cantacuzino 6

Camera Reginei Maria din Castelul Cantacuzino
Camera Reginei Maria din Castelul Cantacuzino

cantacuzino1cantacuzino2cantacuzino3cantacuzino5

Sala fotografiilor cu orhideele din Bucegi
Sala fotografiilor cu orhideele din Bucegi

cantacuzino6cantacuzino7cantacuzino8cantacuzino9cantacuzino11

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.