DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Casele de turta dulce din Oak Bluffs, Massachusetts

Oak-Bluffs-Gingerbread-House-748408 Oak-Bluffs34Una din cele mai frumoase rute pe care le-am facut cu trenul in America a fost ruta Boston-New York. Trenul serpuieste agale pe malul oceanului, iar imaginile par rupte dintr-o carte cu povesti. Oceanul pare uneori ca ar vrea sa muste din calea ferata, iar golfurile lui par mici lacuri in care se reflecta cerul cu albastrul lui turcoaz. Soarele pare enorm asa cum se reflecta el aproape de apus in ocean, totul este atat de grandios incat la un moment dat ai senzatia ca ai disparut, ca ai fost topit in lumina lui. Pana cand auzi vocea controlorului de bilete, care anunta sacadat exact ca acum 100 de ani: “Oak Bluffs, next stop Oak Bluffs”.

Statul Massachusetts este unul dintre cele mai puternice si bogate din America. Aici casele gen maison sau bungalow sunt cele mai des intalnite, multe aflandu-se pe niste domenii imense. Dar, undeva, la mijlocul distantei intre Boston si New York se afla orasul Oak Bluffs, total atipic pentru aceasta zona. Casele din lemn din orasul Oak Bluffs, cunoscute sub denumirea de “casele din turta dulce” fac din acest oras un punct de atractie si deliciul regiunii pentru turistii care vor sa viziteze zona rurala a statului Massachusetts. Uitandu-te la fotografii o sa-ti vina usor sa intelegi de ce aceste case au fost descrise ca fiind de “turta dulce.” Sunt vopsite in culori tari si stralucitoare exact cum arata pe o prajitura colorantul alimentar si sunt impodobite cu stucaturi de lemn, care mimeaza manunchiurile de glazura fixate pe casele de turta dulce reale.Oak Bluffs.4Care este istoria acestor “constructii delicioase”? La sfarsitul anilor 1800, metodistii ( populatie de culoare) veneau in Oak Bluffs in fiecare vara pentru intalniri religioase. In anii care au urmat, au cumparat proprietati aici si au inceput ridicarea caselor din lemn in loc de corturile in care obisnuiau sa se adaposteasca. Apoi au inceput sa se intreaca reciproc in a orna cat mai frumos fiecare casuta. Stilul lor “perfectionat” este cunoscut ca “Cornel Gothic,” datorita gardurilor albe care inconjoara multe din aceste minunatii din lemn. Poti da peste toate aceste case minunate pe Bulevardul Clinton.

Un calator intelept viziteaza aceste frumuseti din lemn la pranz sau dimineata. Daca observati, jumatate din fotografiile articolului sunt colorate vibrant, iar altele au aceasta “alura de spalacit”. Din pacate, soarele puternic de dupa ora pranzului creaza asemenea senzatie privitorului, este o lumina extrem de puternica. Dar sa ne indreptam atentia la casele de pe Clinton Ave. si spre Oak Bluffs ca un oras intreg. Din fericire, arhitectura fermecatoare si stilul aiuristic al acestor case de turta dulce puncteaza intregul oras pana langa plaja. Multe case se afla pe malul oceanului asa ca, in timpul zilei, poti sa te plimbi cu barca sau cu feribotul de-a lungul malului pentru a vedea “casele de turta dulce” in stil victorian fantastic colorate. Eu am fost mereu sedusa de arhitectura care a spart tiparele asa ca nu avea cum sa nu-mi placa Oak Bluffs-ul. In continuare, Oak Bluffs are onoarea de a fi un loc cautat de  afro-americanii bogati, care viseaza sa-si cumpere intr-o zi o casa aici. In Oak Bluffs exista o comunitate de afro-americani puternica si economic si cultural din mijlocul careia s-au remarcat multi oameni de elita precum profesori la Harvard, medici, directori executivi. Casele vopsite in culori luminoase si arhitectura victoriana par expresia perfecta a spiritului afro-americanului: jucaus, vibrant, religios, imblanzit, dar gata oricand sa-si depaseasca propriile limite pentru inca un strop de libertate. Apoi casele astea par ca danseaza, ori negrii au dansul in sange, este fantastic cum au imortalizat in verande si mici balcoane viu colorate spiritul asta electrizant al dansului, fara a pierde nimic din atmosfera intima si calda a unui loc in care familia se reuneste.

Massachusetts este unul din statele americane pe care merita sa-l vizitezi daca ai ajuns in America, iar, daca esti la New York, atunci este “un must see”. Bostonul si campusul celebrei facultati Harvard, dar si originalul orasel Oak Bluffs sunt trei tipuri de arhitectura atat de diferite incat ai sa ai senzatia ca ai vizitat trei colturi de lume. Iar amintirile de aici te vor incanta ori de cate ori o sa ai o zi mai innorata!

Oak Bluffs.2 Oak Bluffs Gingerbread Cottages1 Oak Bluffs Gingerbread Cottages3 Oak Bluffs Gingerbread Cottages Oak Bluffs Gingerbread Cottages4 Oak Bluffs Gingerbread Cottages2 Oak Bluffs.5Oak Bluffs.6 Oak Bluffs.1 Oak Bluffs.3 Sursa foto: Arhiva personala si Facebook.(https://www.facebook.com/places/Things-to-do-in-Oak-Bluffs-Massachusetts/104088902960326/),www.yelt.comOak Bluffs.

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.