DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Cascada Niagara, miracol al naturii si stiintei

DSC_1431

Cascada Niagara este, de departe, cea mai faimoasa cascada din America de Nord. Aceasta a fost fundalul multor lunii de miere, cereri in casatorie, cascadorii indraznete, si momente chiar cheie din istoria omenirii. Cascada este formata dintr-un ansamblu format din trei caderi de apa – Horseshoe Falls, American Falls si Bridal Veil Falls. Cascada Niagara este situata la granita dintre statul nord american New York din SUA si provincia Ontario din Canada. Cascada americana (American Falls) si Cascada valul miresei (Bridal Veil Falls) sunt situate pe teritoriul Statelor Unite, iar Cascada Potcoava (Horseshoe Falls) pe teritoriul Canadei. Lacul Erie este legat cu lacul Ontario prin raul Niagara cu o diferenta de nivel de 58 m, cursul apei fiind despartit in doua brate de Insula Caprei (Goat Island). Pe partea americana cascada are o latime de 363 m, apele cascadei cad de la 21 m inaltime, iar pe partea canadiana cascada are o latime de 792 m, inaltimea caderii de apa fiind 51 m. Acesta a fost inconjurata de o multime de cladiri, precum si de o “dezvoltare pe inaltime”, total nefireasca in preajma unei asemenea forte a naturii . In acest sens, aceastei cascade i-a fost exploatat tot potentialul, rivalizand cu celelalte 2  cascade, care sunt supranumite”Cele trei mari”( Iguazu Falls si Victoria Falls) , dar fiind pur si simplu total diferita de ele, atunci cand analizam imprejurimile sale nenaturale.

Desi stiam de faptul ca “Niagara Falls” a fost un punct de atractie turistica din primii ani ai Americii (la mijlocul anilor 1800), nu mi-am inchipuit ca o cascada poate sa devina o atractie urbana. Deci, nu a fost de mirare ca in ultimii 200 de ani sau cam asa ceva, “atractia turistica” a devenit puternic comerciala. Acest lucru inseamna ca am putut experimenta multe tipuri de “excursii” la fiecare cascada, unde am platit pentru fiecare experienta” safed”. Intr-adevar, ca orice turist, merita sa te minunezi la Pestera Vanturilor, precum si la Maid of the Mist, si merita, de asemenea, sa auzi si sa simti puterea cascadei din spatele ei. Acolo jos “unde se izbeste apa de stanci” maretia si frumusetea cascadei sunt intacte. Daca as fi fost legata la ochi, pana in acel moment, nu as fi putut sa-mi imaginez ca sus, ajungi intr-un peisaj urban de secol XXI. Merita sa stai seara cu o cafea in mana, in timp ce cascada e luminata cu spoturi viu colorate si sa te bucuri de compania pescarusilor urbanizati si ei, asteptand sa le dai ceva, chiar si un strop de cafea. Ceea ce a ramas intact sunt apusurile si rasariturile la cascada Niagara si celebrul curcubeu, care reusesc sa metamorfozeze cu o putere stranie, chipurile turistilor, unii afiseaza un zambet larg, altii devin melancolici, altii intorc complice privirea spre iubit, copiii sunt absolut fascinati.

Ceea ce este mai putin stiut de catre marea majoritate este ca minunata Cascada Niagara a contribuit decisiv la schimbarea stilului nostru de viata. Nikola Tesla a fost cel care a vazut potentialul acestei cascade si care a reusit sa transforme energia caderii de apa in energie electrica. Nikola Tesla si George Westinghouse au construit prima centrala hidroelectrica din lume, in 1895 in Niagara Falls si au inceput electrificarea lumii. Cladirea ramasa a centralei originale (statia Adam, Power House No. 3) a supravietuit pana in zilele noastre, din 1895. Adam Power House No. 3 poate fi restaurata ca un muzeu de stiinta. Cei doi au reusit sa faca posibil transportul  energiei electrice pe distante lungi o realitate, aceasta realizare stiintifica a combinat forta naturii, geniul lor si credinta lor intr-o noua tehnologie : curentul alternativ. Impreuna, ei au inceput o revolutie care a electrizat lumea. Un parteneriat perfect. Dar ramane istoric discursul lui Nikola Tesla la Ceremonia de deschidere de la Cascada Niagara. Atunci, pe 12 ianuarie 1897, Nikola Tesla spunea la ceremonia de deschidere a centralei hidroelectrice: “Avem multe monumente din epocile trecute, avem palate si piramide, temple ale Greciei si catedralele crestinatatii. In ele este exemplificata puterea oamenilor, maretia natiunilor, dragostea de arta si devotamentul religios. Dar “monumentul” de la Niagara are ceva propriu, mai in acord cu gandurile noastre actuale si tendinte. Este un monument demn de epoca noastra stiintifica, un adevarat monument de iluminare si de pace. Aceasta inseamna subjugarea fortelor naturale in serviciul  omului, intreruperea metodelor barbare, sfarsitul unor milioane de ani de cautare si suferinta “. As vrea ca lucrurile spuse de el atunci sa fi devenit realitate si lumea sa fie un loc, care nu cunoaste razboiul, nici foamea, nici frigul, nici seceta…..poate mai avem de asteptat pana cand vom realiza ca fiecare poate contribui la pace si frumos si pana cand lacomia si rautatea vor fi impinse la periferia societatii, cum sunt absolut convinsa ca “frumoasele cu parul fluid”de la Niagara or sa fie martore mute acelor vremi.

HPIM8582 HPIM8497 HPIM8468 HPIM8489 HPIM8523 HPIM8629 HPIM8615 HPIM8505 HPIM8459 HPIM8669 HPIM8469Sursa: Arhiva Personala.HPIM8659

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.