DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Casa veche de lemn, salvata si transformata intr-un loc de poveste

Casa aceasta are peste o suta de ani. Fostii proprietari au vrut sa scape de ea pentru a o inlocui cu una mai mare, din caramida. A fost salvata, in ultimul moment, de doi temerari, pasionati de casele din lemn vechi. Dorothy si Bartek nu sunt la prima casa renovata, ci la a treia, par sa-si fi facut un mod de viata din salvatul caselor.

Au stat langa muncitorii care dezmembrau casa 10 zile si 10 nopti intr-o rulota desi era miezul iernii. Ca sa nu carecumva sa se piarda sau sa se strice vreo barna sau vreo alta componenta pretioasa a ceea ce urma sa devina viitoarea lor locuinta. Au numerotat sarguincios fiecare piesa si au impachetat totul cu mare grija. Tineau mult la ideea de a avea o casa musai din lemn vechi, bine uscat, pentru ca, spune Bartek, nimic nu se compara cu mirosul barnelor care seamana cu acela dintr-o biserica uitata de timp. Plus ca structura caselor vechi si modul lor de asamblare sunt imbatabile.

In trecut, totul era de mai buna calitate, este ferm convins Bartek.

Dupa ce au cumparat casa au inceput sa caute locul pe care sa o

amplaseze. L-au gasit undeva in apropiere de Poznan, in Polonia, pe un deal cu vedere la mai multe gradini si o padure de pini batrani. In apropiere se afla si mai multe lacuri. Au chemat un radiestezist care sa le confirme ca energia locului este cea mai potrivita pentru o casa. Si era. In fundatie au turnat si cateva cristale care, cred ei, amplifica energia buna. Au amplasat casa in asa fel incat soarele sa se tot plimbe dupa ei in functie de momentele zilei: rasaritul il vad din dormitor si apusul de pe terasa. Vara, copacii aduc multa umbra, iarna e multa lumina. Proprietarii spun ca incearca sa traiasca sanatos si constient: promoveaza meditatia, activitatea fizica in aer liber si nutritia echilibrata.

La un moment dat se gandeau sa inchirieze un iaht si sa se plimbe cu el in jurul lumii. Sunt curajosi si inventivi. In casa aceasta au pus tot sufletul lor, amenajand-o intr-un stil denumit Swidermaier, stil inventat de un polonez – o combinatie intre stilul burghez Biedermeier, bogat in stucaturi si decoratiuni, si stilul traditional al caselor de pe malul raului Swider.

Dormitorul  seamana cu o oranjerie – ferestre mari, lemn, plante verzi si un hamac atarnat artistic langa pat. Este, as zice, punctul de atractie al acestei case, alaturi de scarile moderne din lemn care leaga parterul de mansarda.

Like pentru pasiunea lor si pentru creativitate. Pentru ca au inteles ca viata adevarata e in mijlocul naturii, pentru ca si-au permis sa-si urmareasca visele si sa traiasca asa cum le place. Pentru respectul lor fata de trecut. Pentru ca au constientizat ca mai mare si mai mult nu inseamna neaparat si mai bun.

Acum sunt pe punctul de a se muta din nou. Dorothy este instructor de echitatie si isi dorea de mult sa-si poata creste proprii ei cai. A primit cadou de la parintii ei o bucata de pamant intr-un alt colt al Poloniei si probabil acolo va fi urmatoarea lor casa. Macar lasa lucruri trainice in urma lor, reinvie case speciale in care cei ce le vor urma vor trai cu drag. Se gandesc ca, poate, acesta este destinul lor.

sursa

 

casa-lemn1casa-lemn2casa-lemn-3casa-lemn-4casa-lemn5casa-lemn7casa-lemn-8casa-lemn9sursa

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.