DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Casa lui George Enescu din Sinaia – o lectie de noblete

Am trecut de multe ori prin Sinaia, dar niciodata pana acum n-am gasit ragazul de a vizita Vila Luminis, casa in care George Enescu si-a petrecut douazeci de ani din viata. Ca mine, multi dintre voi, sunt convinsa, pentru ca aceasta casa nu este situata in zona turistica a statiunii, ci undeva pe malul drept al raului Prahova, in cartierul Cumpatu, un cartier preponderent rezidential. Departe de forfota centrului, inconjurata de brazi inalti si de crestele Bucegilor, Vila Luminis spune mai multe despre titanul Enescu decat orice biografie sau marturie a vreunui apropiat de al sau. Te face sa vrei sa-l cunosti mai bine, sa-l reasculti, sa-l intelegi, dubleaza doza de admiratie si de respect pe care o aveai pana acum pentru personalitatea despre care ai invatat la scoala ca este cel mai mare compozitor roman si cam atat.

Portretul lui Enescu din Vila Luminis
Portretul lui Enescu din Vila Luminis

Pentru acest om cu un destin iesit din comun, Vila Luminis a fost o dorinta imensa devenita realitate dupa zeci de ani de munca, dupa sute de nopti petrecute cu creionul in mana desenandu-i contururile, impartindu-i camerele si functiunile. Pentru ca proiectul casei a fost in cea mai mare parte conceput de Enescu, un talentat desenator si pictor intre altele. Planul a fost completat de arhitectul Radu Budescu si pus in practica intre anii 1923 si 1926 din banii pe care violonistul, pianistul si dirijorul i-a castigat in primul sau turneu in America. George Enescu a visat o casa la Sinaia pentru ca Sinaia a fost rampa lui de lansare in lumea mare a muzicii. Protejat adorat al reginei Elisabeta, sotia lui Carol I, – ea insasi o personalitate fascinanta cunoscuta sub pseudonimul literar Carmen Sylva -Enescu a avut multi ani camera lui la Peles si posibilitatea de a-si lansa mai toate creatiile in fata protipendadei artistice si financiare a epocii. Relatiile sale, protectorii sai, maestrii sai, iubirea sa, Maruca Cantacuzino, inspiratia, zbuciumul, dar si linistea sa, toate au avut o legatura cu orasul regal Sinaia asa ca era firesc sa-si doreasca sa ramana aproape de locul care i-a marcat esential viata.

enescu 2casa enescu sinaia

Casa e o bijuterie neoromaneasca, un conac de dimensiuni mici in comparatie cu celebritatea proprietarului, dar de o frumusete frusta si emotionanta. Stilul neoromanesc, apreciat la inceputul secolului XX, prea putin valorificat astazi, este, cred, unul dintre cele mai originale din lume – o combinatie frapanta intre o cula olteneasca si o vila italieneasca specifica Renasterii tarzii. Cum cula este ea insasi un amestec de traditie romaneasca solida si cultura bizantina, realizati cate ingrediente aparent incompatibile s-au contopit in acest stil arhitectural aparte. Unii spun despre stilul neoromanesc ca ar fi cam acelasi lucru cu stilul brancovenesc. Specialistii rafinati si atenti pe care imi face placere sa-i creditez, remarca insa ca neoromanescul cuprinde arhitectura brancoveneasca si inca multe detalii in plus. Este singurul stil arhitectural care a sters de praf traditiile si le-a conectat cu prezentul. Rezumand, as spune ca Vila Luminis este o casa de taran, o casa de boier si o casa de boem totodata. Un loc pe cat de eclectic pe atat de simplu si armonios atat in exterior cat si in interior.

 

Piesa de rezistenta este terasa larga, cu vedere la munti, loc de baut cafeaua in tihna alaturi de prieteni, discipoli si, mai tarziu, alaturi de Maruca, cea care avea sa devina singura sotie a lui Enescu, la 56 de ani, pe cand ea avea 58 de ani. Casatoria cu ” printesa iubita” a avut loc dupa o relatie zbuciumata, fracturata si pasionala care s-a intins peste trei decenii.

Maruca si George Enescu, pe terasa vilei din Sinaia
Maruca si George Enescu, pe terasa vilei din Sinaia

 

In terasa se ajunge usor din sufragerie, camera principala a casei, despartita printr-un glasvand elegant de salonul de muzica. Soba-semineu incalzeste ambele camere, este varuita in alb, la fel ca intreaga casa, are detalii traditionale din alama si gazduieste un samovar rusesc si mai multe vase din lut pictat. E o companie calda pentru mobilierul neoclasic Biedermeier cumparat de Enescu din Transilvania, pentru covoarele orientale de Buhara, scaunele acoperite cu piele de Cordoba si candelabrele pretioase. In salonul de muzica troneaza pianul Ibach fabricat la Lausanne, in cea mai veche si faimoasa manufactura de piane din lume. Pe pian se odihneste bustul din bronz al lui Richard Wagner, unul dintre compozitorii pe care Enescu i-a venerat, dar si partitura operei Oedip. Merita amintit ca desavarsirea acestei opere i-a luat lui George Enescu 27 de ani din viata. Ultimele acorduri le-a pus la punct in mosia de la Tescani a Marucai, femeia vietii sale, dupa unii, demonul vietii sale, dupa altii,  cea careia i-a si dedicat compozitia. La Sinaia, Enescu a compus cea mai mare parte a operei sale, inclusiv Rapsodia Romana, ale carei acorduri insufletesc vila si azi. Din salonul de muzica, o eleganta scara spiralata urca spre turnul de observatie de la etaj, iar in partea stanga se deschide culoarul care duce inspre dormitoarele celor doi soti. Dormitorul Marucai Cantacuzino are dimensiuni generoase, mobilier pretios, un mic dressing si o baie. Cativa pasi mai incolo, dormitorul lui Enescu imi aduce aminte de chilia Parintelui Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda. E o incapere micuta, de doar cativa metri patrati, in care incap un pat simplu, un cufar pentru partituri, un dulap din lemn, bastonul maestrului, o cuvertura si o carpeta tesute cu motive romanesti. Spre deosebire de vanitoasa lui sotie, Enescu a trait mereu cu ideea ca “simplitatea in viata este adevarata libertate”. Cei care l-au cunoscut povestesc despre cel denumit “Mozart al Romaniei” ca era un om modest, care nu a cautat niciodata succesul material si care obisnuia sa mearga cu trenul la clasa a doua. Iar dormitorul lui certifica aceste marturii, emotioneaza si da de gandit.

Sufrageria
Sufrageria

sufrageria1s2

Salonul de muzica
Salonul de muzica
Pianul Ibach din salonul principal
Pianul Ibach din salonul principal

s3scaratelefon

Dormitorul Marucai Cantacuzino
Dormitorul Marucai Cantacuzino
Dormitorul lui George Enescu
Dormitorul lui George Enescu

dormitor enescudormitor enescu1

 

La etaj se afla camerele de muzica, unde maestrul compunea, exersa si preda invataceilor sai. In una dintre aceste camere, a luat lectii de la Enescu, Yehudi Menuhin, celebrul violonist si dirijor american. “Enescu va ramane pentru mine Absolutul prin care eu ii judec pe altii. (…)…va ramane una dintre veritabilele minuni ale lumii (…) Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de o inegalabila frumusete” –  iata cum isi aminteste discipolul de maestrul sau. De altfel, aleea pe care se afla Vila Luminis se numeste azi Aleea Yehudi Menuhin. Iar casa memoriala de la Sinaia a fost deschisa publicului in 1995, cu ocazia primei editii a Festivalului George Enescu, si prin straduintele si determinarea lui Menuhin.

In aceasta incapere, Menuhin lua lectii de la Enescu
In aceasta incapere, Menuhin lua lectii de la Enescu

Enescu a fost nevoit sa renunte la casa din Sinaia dupa instalarea regimului comunist. Inainte de a pleca in Franta, a semnat un act de donatie catre statul roman in care mentiona ca isi doreste ca vila sa devina un loc de creatie si de relaxare pentru artistii romani. Nu si-a mai revazut casa si nici tara draga pana a murit, in mizerie, la Paris, la varsta de 74 de ani. A fost inmormantat la cimitirul Pere Lachaise alaturi de compozitorul Georges Bizet. Merita sa stim ca a fost o personalitate extrem de iubita de francezi care l-au decorat cu Legiunea de Onoare. Pentru un copil de arendas din Botosani, singurul supravietuitor din cei opt copii ai familiei, nu e putin lucru. Insusi faptul ca a supravietuit a fost o minune, urmat de revelatia ca muzica va fi viata lui, revelatia pe care a avut-o la doar trei ani ascultand un lautar. La 5 ani, micul Jurjac, cum il alintau parintii, dadea deja primele concerte si compunea Poema Romana.

Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă înnăscută în fața vieții. Ciudat copil, nu?”, ii marturisea Enescu lui Bernard Gavoty.

Pentru potentatii contemporani cu noi as mai aminti ca in noiembrie 1939, George Enescu a donat Consiliului de Ministri al Romaniei 100 000 de lei pentru apararea tarii. Compozitor, violonist, pianist, dirijor si profesor de geniu, simbolul muzicii romanesti a ramas pana la moarte intrigat de celebritatea lui internationala, povestesc cei care i-au fost prin preajma. Vizitati-i casa de la Sinaia, veti primi o lectie de noblete, veti regasi un sentiment de mandrie si o stare de umilinta deopotriva. Uneori, avem cu totii nevoie de asta. Iar daca veti nimeri pe veranda de la Luminis intr-o duminica si veti auzi toaca de la Manastirea Sinaia, fosnetul brazilor, susurul apei si Rapsodia Romana, s-ar putea sa va regasiti pe voi insiva.

 

 

 

 

 

 

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.