DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Casa Hagi Prodan -un simbol al Ploiestiului

IMG01276-20141019-1533IMG01275-20141019-1533casa hagi prodan 1

Trecem cu repeziciune spre statiunile de munte, grabiti sa ajungem intr-un loc frumos si in care sa ne simtim bine, dar aceste centuri, care ocolesc marile orase,  ne fura, uneori, privilegiul de a da”nas in nas” cu  arhitectura romaneasca si chiar cu istoria…. Ploiestiul este un oras frumos, se straduieste mult,  desi  pare ca paragina lacomiei omoara splendoarea multor piese unice de arhitectura, care in trecut erau adevarate perle ale orasului.

Dar nu ocoliti Ploiestiul.   Intr-o abatere de o ora de la drumul spre Sinaia, veti gasi proaspat renovata  casa Hagi Prodan, construita in jurul anului 1785 .  Este o casa de targovet construita in perioada fanariota – deci are certe influente orientale, plus o prispa taraneasca de toata frumusetea si o atragatoare decoratiune florala  in stuc.

casa hagi prodan 2casa hagi prodan 3

In jurul anilor 1801-1802, Marita, fata primului proprietar, ar fi primit casa ca zestre la casatoria sa cu Ivan Hagi Prodan, membru al elitei negustorilor ploiesteni.
La inceputul sec. al XX-lea, urmasii Maritei si ai lui Hagi Prodan vand imobilul Primariei orasului Ploiesti. Casa va ajunge in ruine si va fi remarcata de Nicolae Iorga si arhitectul Toma T. Socolescu, care se vor ocupa de restaurarea si transformarea sa in primul muzeu al Ploiestiului.  Dupa anul 1957, a devenit sectie a Muzeului de Istorie. Intre 1985 si 2003 a gazduit   o expozitie dedicata poetului Nichita Stanescu, formata din piese de mobilier, premii, manuscrise, fotografii, ziare, afise si documente originale.
In data de 18 mai 2005, s-a deschis acolo Muzeul “Casa de targovet din sec. al XVIII-lea- al XIX-lea”. Iti va face sigur placere, dupa vizita,  sa iei pranzul in gradina plina de flori a  casei-muzeu, cand e vremea frumoasa, sau in interior cand ploua.

casa hagi prodan 4casa hagi prodan 5casa hagi prodan 6casa hagi prodan 7casa hagi prodan 7casa hagi prodan 8casa hagi prodan 9casa hagi prodan 10

2 Comments

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.