DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Cartierul Plaka sau Cartierul Zeilor din Atena

plaka2
www.athensguide.com

Cartierul Plaka din Atena este un loc plin de viata, o destinatie atractiva atat pentru europeni, cat si pentru cei de pe alte continente. Binecuvantat cu soare din plin si cu arhitectura clasica greceasca, Plaka primeste multi turisti veniti pentru o scurta perioada, care se indragostesc pe loc de el. Asa am “patit” si eu. Pur si simplu, de la primii pasi, m-am indragostit nebuneste de acest loc animat de strazi pietonale, magazine si restaurante, precum si ruine pitoresti, din vremuri antice. Magazine de lux si magazine de cartier, restaurante elegante si taverne traditionale, toate isi au locul in acest cartier. Cu cat mergi mai departe, cu atat mai variate devin si magazinele. Aici trebuie sa vii daca vrei sa gasesti un ibric grecesc veritabil sau un buzukit. Exista si magazine care vand haine, CD-uri, carti, filme, antichitati, tablouri, vederi, instrumente muzicale, pe care le-am vizitat de fiecare data cand am fost la Atena, pentru ca acolo sunt mici comori, greu de gasit in alte colturi ale lumii la preturi accesibile. Cumparaturile au aici savoarea celor dintr-un bazar oriental. Dar, in acelasi timp, Plaka a devenit o agora moderna, unde dezbaterile politice si culturale au reprezentat un liant intre diferitele clase sociale. Aici se intalneau muncitorii, scriitorii, elitele intelectuale incercand sa gaseasca solutii pentru provocarile vietii de zi cu zi. Cartierul Plaka ocupa un loc special in sufletul atenienilor, pentru ca aici este locul unde se intalnesc de sute de ani, aici se intalneau si bunicii lor si parintii lor,aici discuta de la politica la literatura , aici se asculta muzica si se compune muzica, aici se asculta si se scrie poezie. Foarte multi cantareti si compozitori greci si-au inceput cariera aici si au fost cei care au adus noi stiluri muzicale din Europa Occidentala.

Odata cu aparatia cinematografiei, strazile acestui cartier au fost”decor” pentru multe filme turnate in Grecia. Cu timpul, Plaka a fost cucerita de turisti, dar inca “invazia” e ignorata cu calm de atenieni, care vin aici pentru a lua masa, a se intalni cu prietenii si pentru a se distra, condimentand aceste intalniri cu discutii despre actualitate.

Plaka sau“Cartierul Zeilor”este una din cele mai frumoase zone din Atena. Fiind situat la poalele Acropolei ateniene reprezinta una din atractiile celui mai vechi si frumos oras din Europa. Plaka, al carui nume se spune ca vine din asocierea cuvintelor “Pliak Atena”, care inseamna“Vechea Atena”, impresioneaza si astazi prin conacele realizate in stil neoclasic, casele cu acoperisuri din tigla rosie, precum si prin prezenta florilor de iasomie, leandru, muscate, a plantele agatatoare din familia Boungainvilea, a stradutelor intortocheate si cu scari, care parca urca la cer. Tot in acest cartier este si cea mai veche strada din Atena, Adrianou, care imparte cartierul Plaka in doua zone, partea superioara, localizata sub dealul Acropolelui, Ano Plaka si partea inferioara, situata intre piata Syntagma si Piata Monastiraki, Kato Plaka.

Plaka este un loc unde viata pulseaza 24 de ore pe zi. Ziua, micile buticuri cu arta greceasca, bijuteri, haine, dar si terasele unde poti savura cafea, prajituri sau un pranz delicios, sunt cele mai inspirate alegeri pentru o zi de vacanta. Noaptea, barurile,cluburile de noapte,cunoscute ca “boites”, dar si terasele cu aerul lor romantic fac micul cartier Plaka sa trepideze de buna-dispozitie si farmec. Un loc unde fiecare minut petrecut o sa devina o amintire frumoasa. Un loc de care te vor lega amintiri de tot felul, de la cele olfactive, la cele tactile, gustative, sau auditive, imposibil de descoperit altundeva pe Terra.

Plaka4
www.athensguide.com
Plaka5
www.athensguide.com
Plaka 3
www.athensguide.com

Plaka8 Plaka9 Plaka Plaka 1 Plaka6 Plaka9 plaka11 plaka12 plaka13 plaka17 plaka18

Sursa: arhiva personala,www.athensguide.com,https://www.facebook.com/pages/Plaka-Athens-Greece;asoleevent.blogspot.com;www.iefimerida.gr;mcsmith.blogs.comathens

Tags:,

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.