DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Canada, tara unde toamna e la ea acasa

IMG_0071HPIM7990

Prima zi de toamna! Iubesc toamna cu diminetile ei racoroase, cu soarele ei bland si serile pline de miresme. Blandetea toamnei imi linisteste sufletul si-mi starneste curiozitatea. Curiozitatea de a descoperi noi combinatii de culori, de a descoperi culorile cerului, care devin mai dramatice sub efectul razelor soarelui. Toamna poti descoperi albastrul de Voronet in cromatica boltei ceresti, un fundal pe care peisajul se coloreaza si capata alte valente. Pentru mine toamna este un anotimp vesel, in care peisajul devine o paleta de pictor, pe care o mana invizibila combina culori. Zilele de toamna insorite etaleaza cele mai naucitoare culori pe care natura le poate crea. Abundenta de fructe si legume, mustul si aromele din crame sunt un balsam pentru minte si trup.

Toamna este anotimpul cand “am chef de duca”. Imi place sa merg cu masina, sa pot admira natura, sa ma opresc in piete, sa-mi aleg “marfa”, sa stau in fiecare seara in alt loc, sa numar frunze sau sa savurez un pahar de must. Toamna a fost intotdeauna  un anotimp plin de conotatii pentru sufletul meu. Momentul in care totul se umple de ultima picatura de frumusete, ca si cum natura ar fi economisit din frumusetile ei pentru acest moment.

Cred ca cea mai frumoasa toamna cu care mi-am delectat simturile, am trait-o acum 2 ani in Canada. M-a asteptat la aeroport sub forma unui artar si m-a condus pana acasa cu o puzderie de pomi rosii, galbeni, roz, mov sau verzi. Canada, toamna, e un taram de basm! Pur si simplu toamna canadiana iti taie respiratia. Fiecare strada, fiecare parc, fiecare curte pare un colt de rai.

Am iubit acele dimineti, cand, cum deschideam ochii, vedeam pe fereastra toamna jucandu-se cu frunzele rosiatice ale pomilor. Am savurat pana la abandon plimbarile lungi pe malul lacului Ontario, nestiind cui sa dau mai multa atentie, pomilor, florilor sau veveritelor, care, evident, aveau acea “privire” care te obliga sa scoti cam tot ce ai de mancare din sac. Toamna canadiana etaleaza probabil cea mai complexa paleta de culori din lume. Pare ca, de la sfarsitul lui august, Canada devine o gradina botanica enorma in aer libe, unde tematica este “Toamna”.

Aici, toamna nu are limite estetice sau inocenta! Toamna canadiana bruscheaza prin alaturari imposibile de vegetatie, prin complicatii de stiluri, ca si cum Monet si Dali s-ar fi luat la intrecere. Nonconformismul canadian fata de Regat se vede si in modul in care celebrele gradini englezesti sunt”invadate” de elementele “total indecente” ale horticulturii tarilor de bastina ale emigrantilor, veniti din toata lumea aici. Micile orasele satelit ale metropolelor se inveselesc sub “povara” culorilor toamnei. Sunt ca niste domnisoare imbracate cochet pentru bal. Metamorfoza verii in toamna este un spectacol grandios al naturii in Canada, care aproape ca te obliga sa petreci cat mai mult timp pe afara. Mereu la apusul soarelui iti ramane ceva in minte din preajma ta, ca o invitatie pentru ziua urmatoare.

Mergand cu gandul la toamna care incepe, mi-a trecut prin minte ce spunea George Eliot, vesnicul indragostit de toamna: “Toamna a deliciilor! Sufletul meu cel mai adanc este cununat cu ea; daca as fi o pasare, as zbura de-a lungul intregului pamant in cautarea a noi si noi toamne.” ( azi lucrul asta e posibil, fiindca exista o pasare din metal care ne poarta spre locurile visate, ce norocosi suntem!)

HPIM7992 HPIM7993 IMG_0150 IMG_0205 IMG_0147 HPIM8292 IMG_0060 HPIM7027 HPIM7296 HPIM7739 HPIM7640 HPIM7651 HPIM7715 HPIM7670Sursa: arhiva personala.HPIM7684

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.