DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

In Bruxelles s-a deschis Muzeul Ciocolatei

cioco2Pentru belgieni, ciocolata este o comoara nationala. In centrul Bruxelles-ului, dar si in Bruges sau Anvers, ciocolateriile iti iau ochii. Muntii de bomboane in toate nuantele si formele, cutiile pastelate sau sobre si funditele ochioase indulcesc clima belgiana predominant innegurata. Chiar asa, poate vremea ploioasa a fost principalul motiv pentru care belgienii s-au specializat intr-atat in arta ciocolatei incat au ajuns sa innebuneasca o lume intreaga. Aveau nevoie de o sursa de fericire care sa compenseze zgarcenia soarelui.

cioco3

Ganditi-va numai la Godiva, Leonidas, Neuhaus sau Cote D’Or -favorita mea.  Toate sunt “made in Belgium” si toate semnifica excelenta in materie de ciocolata. Asa incat era firesc ca in capitala tarii ciocolatei sa existe un Muzeu al Ciocolatei. S-a deschis pe 20 septembrie, in nord-vestul Bruxellesului, intr-un cartier care se numeste Koekelberg, in sediul unei foste fabrici de ciocolata, Victoria. Tot ce ati fi vrut vreodata sa aflati despre ciocolata, aflati acolo – veti vedea pana si arbori de cacao, care, impreuna cu alte plante, contureaza o atmosfera subtropicala in mijlocul cladirii. Muzeul organizeaza si ateliere pentru curiosii care vor sa invete cum sa prepare cea mai fina ciocolata. Daca vreti sa stiti care sunt alegerile diverselor natii in materie de ciocolata, dorinta va va fi indeplinita – va spun doar ca belgienii prefera pralinele si ciocolata neagra, olandezii – ciocolata calda, iar elvetienii -ciocolata cu lapte. Stiati ca bomboanele de ciocolata au fost interzise copiilor pana in secolul XVIII? Eu, nu, dar informatia mi-a adus aminte de doctorita pediatru care a avut grija de mine si care n-a lasat-o pe mama sa-mi dea ciocolata pana pe la 10 ani pe motiv ca nu face bine copiilor. De altfel, abia dupa 25 de ani a inceput sa-mi placa, pana atunci nu i-am prea inteles rostul din lipsa de obisnuinta.  Asa ca noroc cu acest muzeu – am aflat ca n-am fost singurul copil din lume privat de ciocolata.

In afara de istoria ciocolatei si curiozitatile ei, veti asista si la procesul de fabricatie si chiar veti putea comanda o ciocolata dupa o reteta inventata de voi. Si, evident, veti putea cumpara orice fel de ciocolata ati visat vreodata.cioco5

Biletul costa 8 euro pentru un adult si 4 euro pentru un copil.

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.