DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Botosani – casa eco din paie, lut si lemn

casa paie
La sapte kilometri de Dorohoi, in satul botosenean Ghilea, se ridica o casa aparte, cu o prispa mare si ferestre generoase. Proprietarul este un tanar de 28 ani, Bogdan, care, dupa ce a calatorit prin Europa, a decis ca nu-si doreste altceva decat o casa in care sa respire precum in locuinta bunicilor sai. A studiat luni la rand cum si-ar putea face o casa ecologica si rezistenta. Nu voia o casa de vacanta, de dimensiuni mici, ci una serioasa, cu etaj si toate utilitatile, in care sa traiasca permanent alaturi de familia sa. Casa lui Bogdan este din baloti de paie, tencuiti cu lut si pe structura de lemn. Asemanatoare cu locuinta tinerilor din Turda care s-au ambitionat s-o construiasca singuri.
Doar ca mult mai mare. Bogdan s-a interesat si s-a zbatut mult ca sa aiba cea mai buna casa ecologica. A contactat un arhitect francez care se afla in Romania pentru un proiect al studentilor care au realizat casa Prispa, premiata international pentru conceptul care asigura o independenta energetica aproape totala. Acest arhitect francez l-a ajutat cu proiectul si cu multe sfaturi, participand inclusiv la supravegherea lucrarilor asa ca nu e o treaba de amatori, ci una cat se poate de stiintific realizata.
Ce am inteles pana acum din tehnica de constructie a acestor case din baloti de paie este ca trebuie situate pe un teren care sa beneficieze din plin de lumina soarelui si trebuie sa aiba o fundatie solida si destul de inalta astfel incat apa sa nu se infiltreze. Apoi mai trebuie multa rabdare caci dupa fiecare etapa de constructie trebuie asteptat ca lutul sa se usuce complet. Acestea sunt conditii esentiale.
Iata ce spune Bogdan despre casa lui:
„Am locuit şi în Londra, într-un bloc cu arhitectură modernă, făcut cu materiale moderne. Simţeam că mă sufoc. În Spania, am locuit într-o casă din cărămidă. Nici aerul nu era cum trebuie şi nici felul cum se încălzea sau se răcorea casa. Când mă întorceam la bunicii de la ţară, mă simţeam cu totul nou în casa de chirpici. Atunci, am decis că vreau o casă ca pe vremea bunicilor: din materiale ecologice. Nu aş înlocui pentru nimic în lume aceste materiale – lut, paie şi lemn.
Dacă eşti atent şi faci tot ce trebuie, nu ai nicio problemă. Trăinicia caselor de lut este recunoscută. Ţin minte o casă bătrânească a bunicilor, făcută din lut şi din lemn. Când au dărâmat-o, abia au dat-o jos cu buldoexcavatorul. Iar la foc, lutul se întăreşte“.
In interiorul casei se afla o soba foarte frumoasa, construita de mesteri din Covasna, pe care se poate si gati. Bogdan si-a dotat locuinta si cu un sistem de avertizare contra incendiilor si cu o protectie speciala pentru instalatia electrica. Si, pentru ca proiectul sau eco sa fie complet, vrea si acoperis verde.
Deocamdata, a acoperit locuinta cu o membrana speciala si a plantat trifoi, dar are planuri mult mai mari decat atat.
Toata admiratia pentru Bogdan, pentru ambitia si munca lui. Mai multe detalii despre aceasta casa deosebita puteti citi aici.
sobafatada
Tags:,

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.