DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Biserica Stavropoleos din Bucuresti, stralucita expresie a artei brancovenesti

 

stavropoleos 1La origine, acest asezamant special a fost o manastire de calugari. Inconjurata de un han din veniturile caruia se si sustinea activitatea religioasa. Era o practica obisnuita acum aproape 300 de ani cand un grec, arhimandrit din Epir, pe numele sau Ioanichie, devenit ulterior mitropolit al Stavropolei, a ridicat constructia, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Hanul a disparut la sfarsitul secolului XIX, iar manastirea a traversat perioade tulburi, ajungand intr-o stare avansata de degradare. In anul 1841, turla a fost daramata pentru ca era in pericol sa se prabuseasca. 40 de ani mai tarziu, biserica ajunsese o ruina. In 1904, au inceput insa lucrarile de restaurare, coordonate de marele arhitect Ion Mincu. Acesta a avut mari temeri ca lucrarea va putea fi realizata pentru ca, spunea el, avea mari vicii de constructie. Pleda, mai degraba, pentru daramarea completa si pentru construirea altei biserici. Totusi, s-a apucat de lucru si a conceput si planurile cladirii care imprejmuieste acum biserica. Restaurarea  a fost finalizata dupa primul razboi mondial.

In 1940, Stravropoleos a fost deschisa ca biserica de parohie, nu ca manastire, iar preotul care a redeschis-o a fost arestat 8 ani mai tarziu. Abia in 1991, parintele Iustin Marchis a reusit sa stranga in jurul lui o mana de maici care doreau sa retransforme biserica in manastire. Au inceput noi lucrari de restaurare, iar in 2008, Stavropoleos a redevenit manastire. Cateva maici se ocupa de asezamant, de restaurarea obiectelor vechi bisericesti, a icoanelor si a documentelor istorice. Interesant la acest asezamant este ca, desi a fost atat de prigonit, a reusit sa pastreze absolut toate elementele originale, inclusiv fresca din interior si iconostasul. Adaposteste si o valoroasa colectie de arta care contine icoane, obiecte de cult si fragmente de fresce de la bisericile din centrul Bucurestiului, care au fost daramate de comunisti.  In curtea interioara se gasesc lespezi de mormant, clopotnite si cruci de la bisericile care nu mai sunt.

stravropoleos 2

Dar, mai presus de toate, gasesti acolo multa o liniste care iti hraneste sufletul si o frumusete binecuvantata. Copacii si muscatele rosii invioreaza caramida zidurilor intr-un spatiu care inspira pace si respira istorie.

stavropoleos 3

Biserica Stavropoleos este unul dintre cele mai vizitate monumente ale capitalei, fiind inclusa de agentii in majoritatea circuitelor pentru turistii straini. Merita sa o vizitam si noi, macar din cand in cand.

stavropoleos 5stravropoleos 4

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.