DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Biroul inedit de la ferma: un arhitect britanic si-a mutat afacerile la tara

Un arhitect britanic foarte cunoscut, pe numele sau Richard Parr, a decis intr-o buna zi ca s-a saturat sa munceasca in strainatate. Timp de peste 20 de ani facuse naveta intre Londra si diverse tari in care trebuia sa-si urmareasca proiectele. Venise timpul sa-si reorganizeze viata, sa dea mai multa atentie familiei si sa incerce sa-si faca profesia si altfel.

I-a venit ideea sa-si mute biroul intr-o fosta ferma dezafectata dintr-un tinut superb, Cotswolds.

ferma arhitect

Despre regiunea aceasta se spune ca este cea mai frumoasa zona rurala din Anglia. Este, de altfel, si foarte cautata de turisti in ultimii ani pentru cottage-urile tipice de un sarm aparte amplasate intr-un cadru natural de exceptie. Un asemenea cottage cumparase si Richard cu mai multi ani in urma pentru un proiect pe care atunci nu l-a mai dus pana la capat. Timpul lui a fost sa fie ceva mai tarziu.

Cottage-ul care a devenit casa familiei Parr, dar si sediul firmei lui Richard, unde lucreaza zilnic 12 arhitecti, dateaza din secolul XVII.

Ceea ce l-a atras la casa, intre altele, a fost faptul ca era inconjurata de mai multe dependinte – foste grajduri si depozite. Ele au devenit acum birouri, dupa o serie intreaga de modernizari ingenioase. Casa in sine a pastrat aerul exterior de batrana doamna sarmanta, dar, in interior, secolul XXI se simte la fiecare pas. Creativitatea exceptionala a proprietarului a facut, spre exemplu, ca o podea ultramoderna din sticla care leaga bucataria de dining, trecand peste o pivnita, sa nu para catusi de putin deplasata. Nu doar podeaua e din sticla in acea zona de trecere, ci si acoperisul, iar fereastra imensa ofera imaginea neobturata a gradinii. A gradinii de zarzavaturi pentru ca, da, in gradina din fata familia Parr cultiva legume pentru uz personal. Si faptul ca plivesc rosiile nu se bate deloc cap in cap cu faptul ca, seara, membrii familiei si musafirii lor pasesc pe podeaua din sticla despre care v-am povestit, care se lumineaza si arata ca o naveta spatiala.

ferma arhitect2

In timpul verii, inima casei este veranda, unde pot sta la masa si 30 de oameni fara sa se simta inghesuiti. Pe de alta parte, atunci cand ramane singur, Richard povesteste ca nu are deloc sentimentul de insingurare si casa nu-i pare prea mare, ci, dimpotriva, se simte in ea ca intr-un mic apartament confortabil din Londra. Asta inseamna o locuinta in care ai investit suflet si minte – e mereu aproape de tine, se adapteaza starilor tale, este prietenoasa si calda. Te imbratiseaza, nu te izoleaza.

ferma arhitect3 In interior, fundalul neutru este inviorat de tonurile distincte de gri, mustar si rosu si de alaturarile indraznete de stiluri, reflectand diferite perioade din viata proprietarilor.

ferma arhitect4

“Imi starnesc suspiciune casele in care totul e potrivit modei momentului. Toti ne reinventam din timp in timp. Le spun si clientilor mei ca e important sa-ti faci spatiu pentru lucrurile pe care le-ai gasit de-a lungul drumului.  Nu sunt pentru o dictatura a stilului, ci pentru a reorganiza si adapta totul”, declara Richard.  Asa ca, la el in casa, piese baroce cumparate din Spania convietuiesc cu piese de mobilier traditional gasite la magazinul de antichitati al unui prieten de-al sau. Masa de dining din perioada Arts and Crafts, folosita odata intr-o scoala, sta foarte bine langa scaunele Mogensen, scaunele gotice, picturile din secolul XVIII si sofaua din anii ’30.

Cum merg afacerile conduse de la tara? Excelent, tinand cont ca exista internetul. Si nu doar din acest motiv. Atmosfera relaxata, verdeata, linistea, timpul castigat, nu pierdut in traficul congestionat din Londra, au facut ca grupul de arhitecti sa devina mult mai unit. In fiecare zi, doi dintre ei, pe rand, pregatesc pranzul, iar, dupa masa, discuta pe veranda despre planuri, proiecte, detalii. Despre munca lor puteti afla mai multe de aici, este site-ul biroului de arhitectura si veti vedea ce proiecte indraznete, curate si expresive au. V-ar placea un asemenea stil de viata? 🙂

foto: Simon Brown pentru houseandgarden

ferma arhitect 6ferma arhitect1ferma arhitect5ferma arhitect6ferma arhitect7

Richard si echipa lui in biroul de la ferma
Richard si echipa lui in biroul de la ferma
Arhitectul Richard Parr
Arhitectul Richard Parr

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.