DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Bellagio, perla de pe Lacul Como

IMG_4836 IMG_4969 IMG_4801Situat intre lacurile albastre si muntii verzi, Bellagio este un mic sat, in care timpul pare sa stea pe loc. Castele, vile vechi, gradini si, desigur, spectaculoasele apusuri de soarele, care saruta apa metalic auriu, fac din Bellagio un paradis. Dumnezeu, cu nesfarsita lui blandete si modestie, a creat multe lucruri frumoase, pe care oamenii le-au imbinat cum au crezut ei mai bine pentru a-si face viata frumoasa. Asa se explica arhitectura unor locuri si pitorescul lor, sunt locuri unde omul a amestecat iubire cu mortar si imaginatie.

Se spune ca geografia inseamna destin si din multe puncte de vedere asta si este. Te-ai nascut la munte sau la mare, te-ai nascut intr-o tara evoluata sau nu, te-ai nascut intr-o zona arida sau verde, cu un relief diversificat sau din contra, toate vor concura in cum te vei croi ca om. Dar curiozitatea omului este in permanenta modul prin care isi poate ajusta sau expanda limitele destinului. A calatori inseamna in primul rand sa te bucuri de tot ce alte natii si mii de generatii au vrut sa lase urmasilor. Un astfel  de loc este Bellagio. Bellagio, frumosul sat din regiunea Lombardia, Italia, situat la imbinarea pitoreasca a trei lacuri.  Satul este caracterizat de cladiri vechi de secole, un labirint de stradute pietruite si scari pitoresti pline de magazine cu cele mai frumoase produse italiene. Numita asezarea cea mai frumoasa din Europa, Bellagio intotdeauna pare perfect completat de flori, cu muscate in fiecare fereastra, cu leandrul care pare ca se revarsa de peste tot si oaze cu flori mici si colorate care se rasfata la radacina palmierilor. Numit de italieni”Perla lacului”, Bellagio pe langa hotelurile si restaurante sale ofera locul perfect pentru a te bucura de faimoasa panorama a lacului Como la umbra platanilor. In ciuda un coeficient ridicat de celebritate, Bellagio nu exceleaza prin “glamour”, ci prin istorie si traditie.IMG_4779

Putine locuri sunt atat de romantice si chiar mai putine statiuni la fel de frumoase ca acelea situate pe lacul Como. Pe malul sau sunt sate sic cu vile de culoarea curcubeului, sate vechi de pescari, populate astazi de impatimitii de cultura si natura, datorita carora conservarea castelelor medievale si peisagistica gradinilor a devenit arta. Bellagio este mandria localnicilor, care spun despre asezarea lor ca este”un diamant stralucitor in contrast cu safirele care il inconjoara.” Nimic nu poate sa fie mai frumos ca o plimbare cu barca la apusul soarelui pe Lacul Como. Bellagio cu intreaga lui arhitectura se reflecta in apa lacului si daca muntii nu ar delimita orizontul, cerul si apa s-ar contopi intr-o iluzie optica perfecta.  La 10 minute pe apa de Bellagio, se afla Villa Balbianello, se poate lua un feribot sau inchiria o barca, doar pentru a retrai cu persoana iubita sarutul dintre Anakin Skywalker si frumoasa Padmé Amidala. Fanii lui 007 vor recunoaste cu siguranta locul unde agentul secret si-a petrecut convalescenta in filmul Casino Royale.IMG_4925IMG_4932

Principalele atractii, cu toate acestea, raman placerile simple, autentice calatoriei, plimbarile pe stradutele oraselului, care vor dura ore, mai ales daca iti urmezi papilele gustative, inghetata cu arome de fructe proaspete sau aromele minunate de cafea, de genul “gasit doar in Italia”, vor face ca ziua sa treaca mult prea repede. Nu e de mirare ca a fost leaganul marilor povesti de dragoste, cum ar fi cea intre Contesa Bice Melzi si Ippolito Nievo sau celebra poveste de iubire a lui Franz Liszt, incat astazi se spune ca nimic nu va aduce mai mult noroc intr-o casatorie decat petrecea lunii de miere in Bellagio. Poate ca este doar frumusetea si magia acestui loc unic, care fac din el unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din lume sau poate este mai mult. Regiunea lacurilor, care se intinde din Piemont, pana in Lombardia si Veneto, este asociata cu calitati mitice de secole. Scriitorii romani antici, inclusiv Pliniu cel tanar, foloseau zona ca o evadare de vara. El a scris cu drag despre plimbarile pe aleile umbrite de platani si tufele de leandru din Bellagio.

Din aprilie pana in iunie, toate gradinele la malul lacului sunt pline de flori. Astazi, terasele insirate de-a lungul lacului pur si simplu te invita sa te asezi pentru o bautura la apus de soare, iar, daca esti norocos, pentru un eveniment muzical, care umple cu melodiile lui aerul si gradinile din acest loc bogat in farmec, istorie si natura luxurianta. Bellagio este amintirea pe care o vei pastra mereu cu drag in suflet, pentru ca odata ce ai ajuns aici, nu ai cum sa nu fii sedus de acest paradis.

IMG_4965 IMG_4798 IMG_4793 IMG_4834 IMG_4755 IMG_4763 IMG_4765 IMG_4775 IMG_4800 IMG_4988

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.