DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Thassos, apus pe mare cu miros de pini

E plin internetul de informatii despre insula Thassos. Trasee, preturi, localitati, ce e de vazut, ce e de facut, puteti afla cu usurinta de pe o multime de siteuri. Stiti deja ca e o insula greceasca aproape de Romania, ca nu e foarte scumpa, ca e plina de turisti de-ai nostri.

Am ajuns acolo intr-o vacanta de dinainte de vacanta anul trecut, dupa o decizie luata pe picior, principalele motive fiind ca aveam urgent nevoie de o pauza, musai langa mare, ca se ajunge cu masina si ca sunt paduri – pentru ca nu-mi place vara fara verde orice ar fi. Acum, dupa un an, mi s-a facut dor rau de tot de Thassos. Sunt asa de multe motive sa mergeti acolo incat n-o sa vi le dau pe toate odata pentru ca n-ati avea rabdare sa le cititi. Azi va spun doar atat – faceti cumva sa luati feribotul din Keramoti spre Thassos inspre seara. Noi veneam de la Salonic – nu este asta traseul recomandat, dar am avut treaba acolo – asa ca am ajuns tarziu in port, cu teama in suflet ca vom pierde vaporasul. L-am prins pe ultimul, cel de ora 21. Imaginati-va o mare turcoaz imbracata in tonuri albe-galbene -aramii-rosii, o liniste deplina sfasiata din timp in timp de tipetele pescarusilor si umbrele barcilor profilate pe soarele care  cobora incet in mare. Inspirati  racoarea aromata cu un miros dumnezeiesc de pin, trimisa spre voi de muntii la poalele carora urmeaza sa ancorati. Oboseala drumului dispare ca luata cu mana si deveniti dintr-o data fericiti. Stiti cumva ca o sa scoateti fara probleme masina din burta feribotului, ca n-o sa rataciti drumul spre hotel, ca proprietarul nu se va fi culcat, ci va asteapta, ca o sa mai gasiti un magazin deschis desi e tarziu. Va simtiti deja liberi, descatusati de stres, de obligatii, de telefoane, de rutina, de aglomeratie, de claxoane, de program, de griji. Totul e simplu, clar, curat si inmiresmat asa cum ar trebui sa fie.

vapor thassosapus thassosapus thassos2apus thassos 3apus thassos4apus thassos 5vapor thassosthassos7thassos 6terasa grecia

Asta am vazut in fata ochilor in prima dimineata. Un colt din plaja Golden Beach, Thassos.
Asta am vazut in fata ochilor in prima dimineata. Un colt din plaja Golden Beach, Thassos.

Macar pentru drumul asta si merita sa ajungeti acolo. In zilele urmatoare, o sa va mai dau si alte motive. 🙂

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.