DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Apartamentul parizian al lui Madame de Florian, o capsula a timpului

In apartamentul pe care vi-l prezint nu a calcat absolut nimeni timp de 70 de ani. Uluitor cum, dupa o asemenea perioada de timp, totul arata perfect conservat ca si cum stapana ar fi trecut pe acolo ieri. Descoperirea a facut Parisul sa freamate in anul 2010, iar fotografiile au facut ocolul pamantului.

madame florian

Iata incredibila istorie: acest apartament elegant situat in centrul Parisului, langa Opera Garnier, a apartinut lui Marthe de Florian, o actrita franceza, cunoscuta la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX mai ales pentru viata sa tumultuoasa de curtezana. Madame de Florian a stralucit in perioada Belle Epoque, iar printre amantii sai celebri s-au numarat fosti prim-ministri francezi – Georges Clemenceau, Pierre Waldeck -Rousseau, fosti presedinti – Paul Deschanel, Gaston Doumergue, dar si artistul italian Giovanni Boldini.

Madame de Florian a avut un fiu, Henri, care a trait pana in 1966. La o alta adresa insa, pe Rue de la Bruyere. La randul sau, Henri a avut o fiica despre care se spune ca ar fi fost mostenitoarea de drept a faimosului apartament. Cu scurt timp inainte de izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, fiica lui Henri, deci nepoata lui Madame de Florian, a decis sa paraseasca Parisul pentru Riviera Franceza, o zona mai ferita de gloante si de tensiuni. A pastrat apartamentul bunicii sale cu gandul ca intr- o zi va reveni la Paris. Acest lucru nu s-a mai intamplat insa desi a avut o viata lunga – a murit in 2010, la 91 de ani. Pana in 2010, toate taxele si facturile apartamentului au fost platite la zi asa incat nimic nu a trezit suspiciunea autoritatilor. Dupa moartea nepoatei, avocatul sau si trimisi ai Primariei din Paris au intrat in apartament si au fost uluiti sa constate ca, in afara unui strat gros de praf, totul era perfect conservat ca si cum ar fi trecut doua saptamani, nu 70 de ani, de cand cineva ar fi incuiat usa cu cheia.

In apartament a fost gasit un portret al Marthei de Florian, pictat pe cand avea 24 de ani, de iubitul sau Giovanni Boldini. Scos la licitatie cu pretul de pornire de 300 000 de euro, tabloul a fost vandut cu 2 100 000 de euro.

 

Boldini, Marthe de Florian, wikipedia.com
Boldini, Marthe de Florian, wikipedia.com

Si celelalte obiecte din apartament – mobilier, bijuterii, vesela, tablouri sunt considerate foarte pretioase, dar, deocamdata, nimeni nu si-a asumat valorificarea lor. Se discuta intens despre posibilitatea ca apartamentul sa fie deschis publicului pentru ca are atatea detalii inedite despre viata in perioada Belle Epoque incat vizitarea sa ar valora mai mult decat o lectie de istorie. Pentru studentii la arte, pentru antropologi si pentru pasionatii de istorie, un asemenea loc conservat incredibil este o adevarata mana cereasca. Pana la descalcirea situatiei juridice a acestei bijuterii, va invit la o plimbare virtuala prin locuinta in care Madame de Florian isi astepta oaspetii cu sampanie la sfarsitul secolului XIX.

Living
Living
Masuta de toaleta
Masuta de toaleta
Un Mickey Mouse ratacit
Un Mickey Mouse ratacit
Sufrageria
Sufrageria

Sursa foto: www.housebeautiful.com, www.wikipedia.com

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.