DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Trandafirii, batraneii la moda

IMG_5729 IMG_5727

Anul asta  l-am perceput ca fiind un an in care trandafirii”si-au facut de cap”. Parca, mai mult decat in alti ani, anul acesta trandafirii si-au etalat toata frumusetea. M-au rasfatat cu minunatele lor esente si culori. Explozia lor de culori si forme nu a trecut neobservata mai de nimeni.Vorbind cu mai multi “gradinari din generatia noua”, toti au sesizat ca trandafirii lor anul asta au excelat printre florile “colectiei”. Nu am cautat o explicatie, poate sa fie vremea, poate fiindca e anul 7, poate fiindca sunt mai rezistenti la capriciile vremii, dar cu siguranta trandafirii au o istorie lunga si plina de culoare. Am spicuit din lucrurile uimitoare pe care le-am citit despre “batranii” nostri trandafiri, cateva aspecte care mi-au placut. Si o sa vedeti de ce ii alint “batranei la moda”.

Trandafirul este, conform dovezilor fosile, o planta veche de peste 35 de milioane de ani. In natura, trandafirul are  specii raspandite in intreaga emisfera nordica, de la Alaska la Mexic si Africa de Nord, Europa, Asia. Cultivarea de trandafiri in gradina a inceput in urma cu circa 5.000 de ani, probabil din China. In timpul perioadei romane, trandafirii au fost cultivati pe scara larga in Orientul Mijlociu.  Petalele  au fost utilizate drept confeti la sarbatori, in scopuri medicale, dar si ca esenta de parfum. Nobletea i-a facut favoritii nobilimii romane, gradinile de trandafiri din partea de sud a Romei fiind admirate secole la rand.

Dupa caderea Imperiului Roman, popularitatea trandafirilor parea sa se ridice si sa scada in functie de tendintele in gradinarit in timp. Trandafirii sunt impartiti in 150 de specii, dintre care unele soiuri au fost plante de gradina pentru mai multe secole. Tulpinile sunt adesea fileu sau tepoase si pot fi erecte, arcuite, sau codate. Forma florilor poate fi plata, cupa, rotunjita, in forma de rozeta, sau pompon. Florile sunt adesea parfumate si variate in culori, de la alb la aproape negru. Speciile si soiurile sunt impartite in vechii trandafiri de gradina (soiuri existente inainte de 1867) si trandafiri moderni. Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cei care cultivau trandafiri in Europa, nu aveau acces la soiurile din China.  Fiecare diviziune are numeroase subgrupe. Exista mii de soiuri si pot completa admirabil orice nevoie a unei gradini de la cele foarte pretentioase, la cele simple.

Ei au fost simboluri ale iubirii, frumusetii, razboiului, si politicii. In secolul al XV-lea, trandafirul a fost folosit ca un simbol al partilor implicate in lupta pentru a controla Anglia.  Trandafirul alb simboliza York, iar trandafirul rosu simboliza Lancaster, ca urmare, conflictul a devenit cunoscut sub numele de “Razboiul Rozelor.”

Trandafirii au mare cautare in secolului al XVII-lea, cand s-au constituit drepturi de autor pentru soiuri de trandafiri si apa de trandafir a devenit mijloc legal de plata, si a fost adesea folosit in troc si pentru plati. Sotia lui Napoleon, Josephine, si-a facut o vasta colectie de trandafiri la Chateau de Malmaison, o proprietate la sapte km. vest de Paris, in anii 1800. Aceasta gradina a devenit “locul de munca” al lui Pierre Joseph Redoute ca  ilustrator botanic.  In 1824, el a completat colectia de acuarela “Les Roses”, care este in continuare considerata una dintre cele mai bune ilustrari botanice. Trandafirii se bucura din nou de o renastere in popularitate, in special, trandafirii arbusti si trandafiri vechi de gradina. Gradinarii isi dau seama ca acesti trandafiri au stilul potrivit de viata pentru gradinile de azi, in care acestia isi doresc trandafiri care nu sunt pretentiosi, au o rezistenta excelenta iarna si se incadreaza in frontierele gradinilor perene, dand in acelasi timp un aer exotic acestor gradini. Asadar, cum si trandafirii nostri sunt soiuri vechi europene, “suntem in trend” cu batranii nostri trandafiri, din care bunicile faceau delicioasa dulceata.

Martori ai unei istorii care nu ne este accesibila, frumusetea lor imi pare acum ca a traversat secole pentru a ne bucura privirea. Faptul ca anul asta frumusetea lor nu ne-a lasat indiferenti, ba chiar ne-a uimit, pare o imbratisare de departe, un gand bun venit peste timp, pe care ar fi pacat sa le trecem cu vederea.

IMG_5700 IMG_5703 IMG_5700 IMG_5698 IMG_5747 IMG_5718 IMG_5715Sursa: Arhiva Personala.IMG_5714

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.