DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Aleea Secolelor din gradina de la Balcic a Reginei Maria

ALEEA SECOLELOR din gradina de la Balcic
ALEEA SECOLELOR din gradina de la Balcic

Un secol cat o piatra de moara – asa si-a  imaginat Regina Maria curgerea timpului si asa si-a dorit sa o consemneze. Este o comparatie care m-a impresionat, nu – mi dau seama inca daca e un compliment sau o mustrare pentru secole, dar cu siguranta e o acceptare si o recunoastere a maretiei timpului care trece neabatut peste toate si toti, mereu egal cu sine insusi. Aleea Secolelor se afla in minunata gradina a Castelului de la Balcic, iar in timpul vietii sale Regina Maria a cerut ca acolo sa fie asezate 19 pietre de moara reprezentand secolele deja scurse. Mai mult, ea a lasat cu limba de moarte ca atunci cand un nou secol se va fi scurs, piatra de moara care asteapta undeva la capatul aleii, sa fie asezata la locul ei.

Piatra care reprezenta secolul XX a fost inglobata in alee in anul 2009, in cadrul unei ceremonii la care au participat Regele Simeon si Regina Margarita a bulgarilor, Principesa mostenitoare Margareta si Principele Radu.

Aleea Secolelor traverseaza Gradina lui Alexander, numita astfel dupa ginerele Reginei, regele sarb Alexander, un mare pasionat de flori si gradinarit. De altfel, coloanele din gradina sunt cadoul regelui Alexander pentru regina Maria. Tot pe Aleea Secolelor cresc, pe langa omniprezentii trandafiri, si crinii favoriti ai reginei. Ea aminteste in memoriile sale ca la Balcic, pe terasele cu vedere la Marea Neagra, a reusit, dupa multe incercari in alte locuri, sa aclimatizeze crinii albi, inalti si frumos mirositori.

Gradina de la Balcic e atat de mare si de diversa ca o dupa amiaza nu-ti ajunge sa cunosti fiecare coltisor. Asta este un bun motiv sa revii, mai ales daca te intereseaza sa afli istoria si semnificatia ei. E o gradina in care gasesti cruci si banci de piatra, diverse simboluri mistice, e o gradina in care sunt adunate parca amintiri despre destinele multor persoane pe care regina Maria le-a cunoscut. Te intrebi la un moment dat daca in jurul tau sunt flori sau suflete.

La capatul Aleii Secolelor, langa iazul cu nuferi, se gaseste tronul de piatra de unde regina obisnuia sa priveasca marea.

SAM_5072
Piatra care reprezinta secolul XXI isi asteapta randul. Cel mai probabil, nici unul dintre noi nu va mai fi cand ea isi va ocupa locul pe alee. 🙂

SAM_5074SAM_5075aleea secolelor balcic

"Cuibul linistit" vazut de pe Aleea Secolelor
“Cuibul linistit” vazut de pe Aleea Secolelor
Trecerea spre Aleea Secolelor se face pe langa iazul cu nuferi
Trecerea spre Aleea Secolelor se face pe langa iazul cu nuferi

coloane

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.