DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

ALBEROBELLO, ORASUL MAGIC AL LUI OBLIO

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Azi mergem in Alberobello, un oras iprovincia Bari, in regiunea ApuliaItalia.
Si facem cunostinta cu trulli, casele originale cum nu exista altele in lume,  inscrise în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.  Oraselul de doar 40 de km patrati s-a ridicat pe un platou carstic, format din depozite de calcar stratificat, care se pot desprinde lamelar.
Localnicii din Alberobello au folosit aceste lespezi de piatra suprapuse pentru a-si cladi zidurile caselor , dar si acoperisurile si anexele pentru animale.
trulli2 trulli-1
Numeroase case au varuit pe acoperis cate un simbol crestin sau cu o conotatie magica. De asemenea, atrag atentia terminatiile diverse ale acoperisurilor, in forma de stea, piramida, sfera, disc sau cruce. Poti recunoaste pe unde s-au imprastiat copiii si nepotii provenind din aceeasi familie pentru ca au preluat de la parinti acelasi semn disctinctiv de pe acoperis, devenit un fel de emblema peste generatii. În Alberobello traiesc in prezent 11 mii de locuitori, care se  ocupă în majoritate de turism și comerț.
trulli6 trulli-9
Pe langa efectul vizual  pe care ti-l ofera marea de acoperisuri, aidoma unor caciuli de Oblio orientate catre cer – gata sa zboare la un semn, este foarte interesanta si povestea acestor case.Sunt construite din piatra, evident, insa la ridicarea lor nu s-a folosit ciment, mortar, chirpici sau vreun compus care sa lege bolovanii pusi unul peste altul, intr-o dezordine controlata. Tocmai de aici vine arta. Sa faci acele pietre sa stea fara sa le “lipesti”. De altfel, acesta este un mod de a construi in sudul Italiei . Sunt metode preistorice, care au supravietuit pana in prezent. Revenind la case, majoritatea au fost construite in secolul al XIV-lea, dar au cunoscut “perioada de glorie” in anii 1800. Astazi, unele sunt locuite in continuare, altele au fost transformate in restaurante, boutique-uri sau sunt scoase la vanzare. Am vazut niste afise puse in vitrina unei agentii imobiliare. Cu 70.000-80.000 de euro te faci proprietar de casa trulli.
trulli11
trulli-10
Alberobello este o destinatie potrivita pentru un week-end prelungit, mai ales ca nu e deloc departe de Romania. Intr-un articol viitor va vom spune cum puteti ajunge acolo, dar si care ar fi variantele de cazare.

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.