DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

AFACEREA INCEPUTA CU 100 DE EURO SI O SERA: CASTRAVETELE AMAR, “INSULINA VERDE”

De foarte multe ori o calatorie iti schimba viata. Uneori, la un nivel subtil, alteori la un nivel cat se poate de palpabil. Un tanar din Oradea, de profesie inginer horticol, s-a intors, dupa o specializare in Danemarca, cu cativa pumni de seminte. Semintele erau de castravete amar si fusesera procurate tocmai din Nepal pentru o suta de euro. Le-a pus intr-o sera, ele s-au dezvoltat frumos, apoi a mai gasit o bucata de pamant la tara si a cultivat si mai multe seminte. Spre marea lui mirare, cererea pentru castravetii amari a depasit si depaseste si acum ceea ce poate el oferi. Asta pentru ca acesti castraveti neobisnuiti ar avea calitati extraordinare. Sunt numiti “insulina verde” si, alaturi de miscare, ar fi , se spune, cel mai bun tratament impotriva diabetului.

Lucian sursa foto: Adevarul
Lucian
sursa foto: Adevarul

Lucian Blana a constatat cu bucurie ca acesti castraveti amari se aclimatizeaza foarte usor la conditiile din Romania, ca nu sufera de boli, nu sunt atacati de daunatori, deci sunt foarte usor de crescut. Ca dezavantaj, semintele germineaza destul de greu, iar productia nu este foarte mare, cresc doar cativa castraveti pe fiecare planta.

Un kilogram se vinde cu peste 50 de lei, iar la nivel national nu se recolteaza mai mult de cateva sute de kilograme pe an. Pulberea de castraveti amari – folosita de diabetici- se vinde cu pana la 1 leu gramul, iar samanta se vinde cu un leu bucata, a precizat pentru Adevarul tanarul.

Miraculosii castraveti amari
Miraculosii castraveti amari

Tot castraveti amari cultiva si Roxana Aldulescu, o tanara de doar 23 de ani din Facaeni, Ialomita, specialista in … marketing si publicitate. Ea a luat semintele chiar din Oradea, de la Lucian, dar investitia ei a fost mai mare, de 5000 de euro imprumutati de la parinti. De la cateva tufe a ajuns deja la 700 si are deja comenzi de la fabrici de medicamente si de la firme care vor sa faca gemuri din castravete amar cu indulcitor de stevie. Spune ca nu e o cultura pretentioasa deloc – castravetii au nevoie doar de soare si apa.

Daca aveti o bucata de pamant in spatele casei sau la tara, ce-ar fi sa incercati?

Iata si ce spun specialistii despre castravetele amar: intr-un studiu clinic, efectuat in 1999 pe 100 de participanti suferinzi de diabet non-insulino-dependent de forma moderata, s-a evidentiat o reducere semnificativa a glicemiei matinale, cât si a celei post-prandiale.

Deci, de ce nu? 🙂

Roxana Aldulescu
Roxana Aldulescu

 

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.