DIN LUMEA LARGACase si calatorii din lumea larga

Acoperisurile verzi, acoperisurile vii

Multi dintre noi incercam, mai ales in ultimii ani, sa ne transformam micile balcoane de la bloc din depozite de maruntisuri mai mult sau mai putin utile in spatii de recreere. In multe orase din Occident, mergi pe strada cu capul in nori incercand sa depistezi care e cel mai frumos balcon pentru ca “oferta” vizuala e impresionanta ( aveti cateva exemple aici). Unii, mai indrazneti si cu mai mult spatiu pe terasa, au transformat spatiul exterior intr-un adevarat salon de vara.

Dar cati dintre noi am avea curajul sa renuntam la acoperisurile traditionale de la bloc sau de la casa in favoarea unei gradini in toata regula, cu gazon, legume, copaci, bancute sau chiar piscina?

Acoperisurile verzi au din ce in ce mai mult succes in lumea intreaga, iar studiile arata ca au un rol important in combaterea poluarii si in scaderea nivelului termic pe timp de vara in aglomeratiile urbane. In plus imbunatatesc calitatea aerului, mentin o temperatura placuta in cladire iarna, regleaza nivelul umiditatii si nici nu necesita reparatii precum acoperisurile clasice, fara vegetatie. Un asemenea proiect se poate pune cel mai lesne in practica pe acoperisurile fara inclinatie sau cu o panta mica.

Puteti experimenta singuri, pentru inceput, pe acoperisul unui garaj sau al unei magazii pentru unelte, daca aveti cunostinte de baza despre gradinarit si hidroizolatii. Sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i respectati, potrivit specialistilor. Aveti nevoie, in ordine, de o bariera pentru radacini, de un covor de protectie pentru retinerea umezelii, de un strat de drenare care retine apa in rigole, elimina surplusul si asigura ventilarea radacinilor plantelor, de o foaie de filtrare care eficientizeaza drenajul, de un strat de crestere nutritiv, benefic vegetatiei si, in cele din urma, de plante potrivite si rezistente. Daca respectati toti pasii, puteti planta pe acoperis inclusiv arbori, evident tinand cont de structura de rezistenta a cladirii. Cam asa ar trebui sa arate sistemul in 6 straturi:

www.roofsystemsconsultants.com
www.roofsystemsconsultants.com

Acoperisul primariei din Chicago este unul complet verde. E un proiect care a inceput in anul 2000 si care a scazut facturile la utilitati cu 5 000 de dolari anual.

Detaliu din acoperisul verde al Primariei din Chicago. sursa: www.roofgardens.com
Detaliu din acoperisul verde al Primariei din Chicago. sursa: www.roofgardens.com

In New York, numarul acoperisurilor verzi este in crestere, iar imaginea din elicopter este spectaculoasa:

Gradini pe acoperisurile din New York
Gradini pe acoperisurile din New York

Iata si un acoperis verde din Toronto, Canada.

Hugh Garner Co-op Green Roof, Tremco Photo
Hugh Garner Co-op Green Roof, Tremco Photo

Si cateva case:

green roof 1green roof2green roof 3green roof 4Exista si in Romania cateva incercari de acest gen si tare mi-ar placea sa se inmulteasca. O gradina verde se afla pe terasa unui cunoscut hotel din Bucuresti:

Hotelul Radisson Blu din Bucuresti
Hotelul Radisson Blu din Bucuresti

Firma care a realizat acest proiect poate fi gasita aici.

One Comment

Add a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.